Beskatta inte secondhand

Ledare Artikeln publicerades

Begagnade varor har man redan betalat moms för en gång.

Secondhandförsäljning är återbruk och ett effektivt sätt att använda samhällets resurser. Bland butikernas kunder möts familjer med knappa marginaler som handlar begagnade kläder och leksaker, där finns studenter som drygar ut Ikeabudgeten med möbler från omhändertagna dödsbon och där hittar man fashionistor som fyndar avlagda pälsar eller klänningar från svunna tiders fester.

Ofta drivs secondhandbutiker som välgörenhet av ideella föreningar. Kläder, möbler och prylar skänks till butiken som kan sälja sakerna vidare till någon som behöver dem bättre, och använda vinsten till det ideella arbetet. Ibland arbetar personalen ideellt för den goda sakens skull, ibland är verksamheten så stor och omtyckt att det krävs anställd personal.

Fram tills nu har de flesta ickekommersiella secondhandbutiker sluppit betala moms på sin försäljning. En rimlig regel som gällt i princip alla småskaliga intäkter till föreningar som vid loppmarknader och basarer. Butikerna arbetar med skänkta varor och vinsterna går till ideellt och allmännyttigt arbete. Nu i vinter går stora delar av de pengar Stadsmissionen och Myrorna får ihop till härbergen och en dräglig tillvaro för tiggare och hemlösa.

Nu är det slut med det. På grund av en ny vägledande dom har Skatteverket gjort en omtolkning av reglerna och kräver numera moms från de secondhandbutiker som har en för stor andel anställd personal eller har öppet för många timmar i veckan. De menar att de mest framgångsrika butikerna konkurrerar med kommersiell verksamhet och därför måste betala samma moms. En regeltolkning som beror på en otydlig lag och partier som inte brytt sig tillräckligt om frågan.

Den nya beskattningen av ideella föreningar är absurd och rent ut sagt pinsam. Civilsamhället och de allmännyttiga föreningarna drar ett tungt lass för de allra mest utsatta i samhället, något som välkomnas och utnyttjas av stat och kommun när det offentliga inte räcker till. Att då börja beskatta en av de viktigaste inkomstkällorna är både respektlöst och inhumant.

Det är lätt att tala om hållbarhet, återbruk och värdet av frivilliga krafter, men även det ideella arbetet kostar tid och kräver pengar. Secondhandbutikerna är för många organisationer ett sätt att hålla sig fristående och lite mindre beroende av andra bidragsgivare. Det är ovärdigt att minska den möjligheten och binda de allmännyttiga föreningarnas möjligheter än mer till offentliga bidragspengar.

Kanske är det för svårt att avgränsa momsundantaget, men lösningen borde vara att momsbefria hela den ideella sektorn och underlätta för mer närliggande verksamhet. Eller varför inte ta bort momsen på all andrahandshandel? Begagnade varor har man ju redan betalat moms för en gång. Enklare, och framför allt, bättre för civilsamhället.