Bingsgårds bittra kalk

Åtta år fick Ulf Bingsgård. Han manövrerade skickligt och tog Trelleborg in i en ny era. Men vad händer nu?
Ledare • Publicerad 16 september 2014
Två som vill, en som får.
Två som vill, en som får.Foto: Foto: Sara Johari

Ulf Bingsgård fick sluta med ett förlustval. Men det var nog inget som överraskade Bingsgård innerst inne. Att Sverigedemokraterna är starka i Trelleborg visste han och att Söderslättspartiet skulle ha medvind hade bland annat TA:s opinionsundersökning signalerat. Rikstrenden för Moderaterna var också svag och även om en dagens väljare oftare röstar på olika partier i de tre valen, ska det till något extra för att gå emot trenden. Det extra hade inte Ulf Bingsgård 2014.

Att Moderaterna inte står starkare efter åtta år vid makten kan förstås skyllas på att den innehafts i en svår minoritetsställning. Men partiet har nog också varit något för nöjt med vad det åstadkommit. Att gå till val med ett slags kärleksbudskap och löfte om fortsatt god förvaltning bröt inte någon ny mark i Trelleborgs väljarkår 2014. Av valresultatet kan skönjas ett missnöje i de traditionellt starka moderatfästen. Ulf Bingsgård kunde ha flirtat lite med villaägarna i stadens närområde, med sådant som strandunderhåll och bredbandsutbyggnad. Där har Söderslättspartiet vunnit väljare, något som Ulf Bingsgård inser, men han ser ingen större möjlighet att samarbeta med dem.

Ulf Bingsgård säger sig ändå vara villig att undersöka möjligheterna att styra vidare i minoritet, men även om han har gjort den sortens styre till en konst så känns det oöverstigligt under de kommande fyra åren, mot bakgrund av valresultatet. Med ett tapp på fem mandat för M och två för KD blir de borgerliga endast 15 ledamöter mot Socialdemokraternas 18, enligt valnattsresultatet. MP har två. Söderslättspartiet markerar Bingsgård avstånd ifrån. Det rimliga vore att överlämna ansvaret till Socialdemokraterna att söka majoritet.

M och S är båda övertygade om att investeringarna i hamnen, med stora borgensåtaganden för kommunen, är viktigt för Trelleborgs framtid. Trelleborgarna är säkert mer delade i den frågan. Den eviga ringvägsfrågan hänger också kvar olöst. Det är svårt att se flytten av hamnen utan en lösning med infart som tar bort trafiken från innerstaden. De två pusselbitarna hör onekligen ihop. Lika dumt som det vore med en ringväg utan en hamn i öster, lika dumt är det med en hamn i öster utan en infart som tar trafiken runt staden. Söderslättspartiet föreslår visserligen en slags tunnel för trafiken, men realismen i det tvistas det om.

När det gäller kommunens kärnuppdrag får Bingsgård godkänt för sina år vid makten. Trelleborg har inte samma förutsättningar som en del andra kommuner och det tar tid att bryta mönster. Att bara lova nya pengar och ny personal i skolan, som Socialdemokraterna och Söderslättspartiet räcker inte. De skolor som har störst utmaningar får redan betydligt mer resurser och har högre lärartäthet än de andra. Det räcker ändå inte. Arbetslösheten är något högre i Trelleborg än i övriga Sverige, men det är också utbildningsgraden vilket gör utmaningen större. Kommunen och statliga Arbetsförmedlingen har uppmärksammats för goda projekt. Det arbetet berömde också Torbjörn Karlsson (S) i förvalsdebatten.

På näringslivsområdet har Moderaterna knappast haft de framgångar som partiet önskade sig för åtta år sedan. Men det är ytterst oklart om det Socialdemokraterna i Trelleborg, som traditionellt är starkt emot privata entreprenader har politiken för att vända det.

Vad Bingsgård inte får betalt för är de mycket stora och viktiga förändringar som har skett och kommer att ske med motorväg och järnväg. Motorvägen hör självklart ihop med hamnen – hade den verksamheten inte funnits i dagens omfattning så hade Trelleborg inte heller haft motorväg till Vellinge i dag.

Att det troligen blir någon annan som får inviga persontågstrafikens och stationens återuppståndelse till Trelleborg är något som lär svida mycket hos Ulf Bingsgård. Det kommer att förändra förutsättningarna radikalt för Trelleborg. Rätt hanterat innebär tågtrafik att staden och Söderslätt får helt ny potential. Att få planera en stad och bygga vidare på det som finns med en sådan nystart måste vara det roligaste med att vara kommunstyrelseordförande i Trelleborg de kommande åren. Även om det är lätt att förstå att Ulf Bingsgård vill gripa minsta halmstrå för att sitta kvar ger valresultatet ett besked om att trelleborgarna vill se ett skifte.

Petter Birgersson petter.birgersson@allehandasyd.se
Petter Birgersson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.