unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Bo Pellnäs: Den eviga Nato-frågan

Som liten parvel utsattes jag för frågan: ”Vad är det som går och går men aldrig kommer till dörren?” I våra dagar kan svaret ”klockan” med goda skäl bytas ut mot ”Nato-frågan”.
Får Stoltenberg svenskt sällskap?
Får Stoltenberg svenskt sällskap?
Foto: Francisco Seco
Detta är en personligt skriven text i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Det är fascinerande att se hur Nato-motståndet inom socialdemokratin år efter år tvingar partiet att i regeringsställning regissera en trolleriföreställning som liknar det gamla bravurnumret ”Den itusågade damen”. Hon som läggs i lådan, sågas av på mitten och i nästa stund till publikens förtjusning stiger upp hel och oförändrad. ’

På samma förunderliga vis kan svenska regeringar vidta den ena säkerhetspolitiska åtgärden efter den andra som några år tidigare var närmast otänkbar. Så till exempel Värdlandsavtalet som öppnar för Natoförband att delta i övningar i Sverige men även i olika avseenden utnyttja svenskt territorium. Undertecknandet följdes av försäkringar om vår fortsatta alliansfrihet. Därefter kom raden av förändringar i våra säkerhetspolitiska relationer med Finland, som nu utvecklats till en operativ samverkan som binder oss samman även i kriser och krig och numera rymmer ett direkt åtagande att en svensk brigad skall överföras till norra Finland om läget så fordrar. Vår regering garanterar dock att vi är alliansfria.

Vinsten för Finland är att den fasta bindningen till Sverige minskar risken för att USA kan förledas att stå passivt vid en rysk aggression mot landet. Med Sverige direkt indraget involveras hela Skandinavien redan för allra första stund. Men även för Sverige ökar säkerheten att få direkt hjälp från USA och Nato.

Allt detta och Sveriges ömsesidiga och undertecknade säkerhetsavtal med USA leder till att tärningen är kastad, Rubicon passerad och talet om vår alliansfrihet mest saluförd för att så länge som möjligt hålla partiets neutralitetstroende överlevare från kalla krigets dagar lugna.

Ändå är det ju inte i Arvfurstens palats eller ens på Sveavägen 68 i partihögkvarteret som den slutliga tolkningen av vår alliansfrihet äger rum. Det sker på samma sätt nu som allt sedan 1949 i Moskva. Redan tidigt, även när vårt försvar var som starkast, saknades förutsättningarna för att vi skulle kunna ha förblivit en fredens ö mitt i ett storkrig. Vår förhoppning var att kunna försvara oss tills dess militära hjälpinsatser hann organiseras. Nu måste den hjälpen komma mycket snabbare, helst innan en konflikt utbryter. Det är längesen, om ens någonsin, som man i Moskva betraktat oss som alliansfria.

Sverigedemokraternas omsvängning i Natofrågan är ett tecken på hur verkligheten sakta men obevekligt eroderar de säkerhetspolitiska illusionerna. Frågan som återstår och kräver svar, är om ett medlemskap i Nato ökar vårt inflytande. Det är inte helt uteslutet att vår förhandlingsstyrka tillsammans med Finland något väger upp vår avsaknad av medlemsröster vid Natos möten i Bryssel.

Bo Pellnäs

Läs mer

Medan du sov: Här är nattens händelser

Medan du sov. En lugn natt lokalt. Brandlarm från växthus i Trelleborg.
Medan du sov: Här är nattens händelser

Imponerande om än något tama memoarer från Obama

Kultur. Det är som en live-version av den gamla TV-serien Vita huset.
Första delen av Barack Obamas memoarer är över 800 sidor tjock.

Kaja Finkler tiger inte längre om sina minnen från koncentrationslägret

Kultur. Den amerikanska antropologen träffade författaren Christina Wahldén – och berättade allt.
Christina Wahldén har gett ut barnböcker som utspelar sig under andra världskriget tidigare.

Sofia Nerbrand: Mittens rike hotar hela världen

Ledare. Därför behövs en genomtänkt och långsiktig strategi för att hålla den kinesiska kommunistdiktaturen stången.
Sofia Nerbrand: Mittens rike hotar hela världen

Ledare: Sverige är inte USA

Ledare. Donald Trump drev på sina supportrar till en attack mot demokratins hjärta. Vladimir Putin och Xi Jinping kan se sig stärkta. I Sverige bör vi avstå från att använda Trump till att öka motsättningarna.
Ledare: Sverige är inte USA

Madeleine Brandin: Vackrare stad

Gästkrönika. I Plan-och bygglagen stadgas faktiskt rent ut att vi ska bygga estetiskt tilltalande. Det är alltså en uppgift för stadsarkitekt och byggnadsnämnder att bevaka. Vackert och fult är en smaksak, men estetik är en vetenskap.
Madeleine Brandin: Vackrare stad

Vänstern vinner Sverige

Ledare. Efter SD:s uppgång sker frammarschen i svensk politik nu på vänsterkanten. Borgerligheten måste ta kommandot över sin framtid.
Vänstern vinner Sverige

Mätta Ivarsson (MP): Skåne behöver mer öppenhet, inte stängda gränser

Gästkrönika. Hur ska Skåne utvecklas i rätt riktning de kommande tio åren? Ledarsidan låter Region Skånes ledande politiker ge sin framtidsvision. I dag skriver Mätta Ivarsson, gruppledare för Miljöpartiet.
Mätta Ivarsson (MP): Skåne behöver mer öppenhet, inte stängda gränser

Skatteförsörjd terrorism

Ledare. Svenska skattebetalare försörjde IS-terrorister. Något värre missbruk av skattepengar går inte att föreställa sig. Det ger anledning att fundera över hela socialförsäkringssystemets funktion.
Skatteförsörjd terrorism

Gilbert Tribo ochLouise Eklund (L): Så blir Skåne möjligheternas plats för fler

Gästkrönika. Hur ska Skåne utvecklas i rätt riktning de kommande tio åren? Ledarsidan låter Region Skånes ledande politiker ge sin framtidsvision. I dag skriver regionråden Gilbert Tribo (L) och Louise Eklund(L).
Gilbert Tribo ochLouise Eklund (L): Så blir Skåne möjligheternas plats för fler

Tiden rinner ut för borgerligheten

Ledare. Liberalernas SD-fokus tar inte bara död på det egna partiet. Det riskerar att ta svensk borgerlighet med sig i graven.
Tiden rinner ut för borgerligheten

Jonathan Haner fann sin värld i Sibbhult

SKAPARKRAFT. Från bibelsekt, via hemlöshet i USA till arbetsro i Sibbult för konstnären Jonathan Haner.
Jonathan Haner fann sin värld i Sibbhult