Annons

Bo Pellnäs: Bo Pellnäs: Nu dansar råttorna på bordet

En kris går aldrig obemärkt förbi. Maktens män greppar snabbast läget och ser de möjligheter som öppnar sig.
Bo Pellnäs
Gästkrönika • Publicerad 2 april 2020
Bo Pellnäs
Detta är en personligt skriven text i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Bo Pellnäs
Bo Pellnäs

De som skapas av de ängsligas behov av en stark hand vid rodret, en statsmannaröst som talar lugnande och som får alla att förstå att djupare ingrepp och strängare lagar är vägen till en räddning undan katastrofen.

I flera demokratier försöker nu hårdföra och auktoritära ledare att säkra sina taburetter. Så är utan tvekan fallet i Israel, Polen och Ungern. Hur utvecklingen blir i Italien är för stunden en öppen fråga. Södra Italien har sämre möjligheter att hantera en pandemi, oroligheter rapporteras redan från några håll och risken för en regeringskris, alltför vanlig redan utan pandemier, ska inte underskattas.

Annons

Klockan två på natten till lördagen den 28 mars framtvingade Kaczynskis parti Lag och rättvisa en omröstning i Polen om en ändring i vallagarna. Parlamentet var extrainkallat för att diskutera coronakrisen, men fick nu en timme på sig att besluta om medborgare över 60 års ålder skulle delta i presidentvalet den 9 maj genom poströstning. Så klockan tre röstade en knapp majoritet igenom förslaget. Med den korta tiden till valet och det svåra krisläget blir en korrekt rösträkning omöjlig att säkerställa. Regeringen har genomdrivit att valet skall hållas trots pandemiläget. Det innebär ett troligt omval av presidenten och fortsatta möjligheter att montera ner rättsväsendet och trygga maktinnehavet.

I Ungern har undantagslagar genomförts som ger premiärminister Orbán mandat att regera under en obestämd framtid utan att höra parlamentet. Ser man det tillsammans med redan genomförd maktkoncentration tycks diktaturen vara ett faktum. EU måste nu komma runt den låsning som innebär att Polen och Ungern skyddar varandra genom att blockera alla åtgärder, som skulle tvinga dem att följa EU:s konstitutionella regler.

I Israel såg det ut som om oppositionen skulle kunna bilda en regering med stöd av de arabisk rösterna, men dess ledare Benny Gantz kapitulerade plötsligt, övergiven av några som vägrade stödja en regering beroende av den arabiska parlamentsgruppen. Premiärminister Netanyahu kan nu regera vidare och högst sannolikt undvika att fällas i ett åtal för korruption. De långsiktiga möjligheterna att bevara en demokrati i Israel förefaller allt dystrare.

Ur detta perspektiv är den svenska regeringens agerande uppmuntrande. Många ropar nu högt om kraftfullare åtgärder och självklart är beslutsläget både osäkert och svårt. Men hittills innebär det en förtroendeförklaring för vår demokrati och det svenska civilsamhällets förmåga att hantera en kris utan soldater på gatorna. Låt oss innerligen hoppas att vi alla visar oss vuxna att axla det ansvaret.

Bo Pellnäs

Annons
Annons
Annons
Annons