unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Bo Pellnäs: Nu dansar råttorna på bordet

En kris går aldrig obemärkt förbi. Maktens män greppar snabbast läget och ser de möjligheter som öppnar sig.
Bo Pellnäs
Bo Pellnäs
Detta är en personligt skriven text i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

De som skapas av de ängsligas behov av en stark hand vid rodret, en statsmannaröst som talar lugnande och som får alla att förstå att djupare ingrepp och strängare lagar är vägen till en räddning undan katastrofen.

I flera demokratier försöker nu hårdföra och auktoritära ledare att säkra sina taburetter. Så är utan tvekan fallet i Israel, Polen och Ungern. Hur utvecklingen blir i Italien är för stunden en öppen fråga. Södra Italien har sämre möjligheter att hantera en pandemi, oroligheter rapporteras redan från några håll och risken för en regeringskris, alltför vanlig redan utan pandemier, ska inte underskattas.

Klockan två på natten till lördagen den 28 mars framtvingade Kaczynskis parti Lag och rättvisa en omröstning i Polen om en ändring i vallagarna. Parlamentet var extrainkallat för att diskutera coronakrisen, men fick nu en timme på sig att besluta om medborgare över 60 års ålder skulle delta i presidentvalet den 9 maj genom poströstning. Så klockan tre röstade en knapp majoritet igenom förslaget. Med den korta tiden till valet och det svåra krisläget blir en korrekt rösträkning omöjlig att säkerställa. Regeringen har genomdrivit att valet skall hållas trots pandemiläget. Det innebär ett troligt omval av presidenten och fortsatta möjligheter att montera ner rättsväsendet och trygga maktinnehavet.

I Ungern har undantagslagar genomförts som ger premiärminister Orbán mandat att regera under en obestämd framtid utan att höra parlamentet. Ser man det tillsammans med redan genomförd maktkoncentration tycks diktaturen vara ett faktum. EU måste nu komma runt den låsning som innebär att Polen och Ungern skyddar varandra genom att blockera alla åtgärder, som skulle tvinga dem att följa EU:s konstitutionella regler.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på ystadsallehanda.se, appen MinYA och e-tidning mån-lör. Endast 79 kr första månaden! (ord pris 199 kr)

I Israel såg det ut som om oppositionen skulle kunna bilda en regering med stöd av de arabisk rösterna, men dess ledare Benny Gantz kapitulerade plötsligt, övergiven av några som vägrade stödja en regering beroende av den arabiska parlamentsgruppen. Premiärminister Netanyahu kan nu regera vidare och högst sannolikt undvika att fällas i ett åtal för korruption. De långsiktiga möjligheterna att bevara en demokrati i Israel förefaller allt dystrare.

Ur detta perspektiv är den svenska regeringens agerande uppmuntrande. Många ropar nu högt om kraftfullare åtgärder och självklart är beslutsläget både osäkert och svårt. Men hittills innebär det en förtroendeförklaring för vår demokrati och det svenska civilsamhällets förmåga att hantera en kris utan soldater på gatorna. Låt oss innerligen hoppas att vi alla visar oss vuxna att axla det ansvaret.

Bo Pellnäs

Läs mer

Så sen är ambulansen hos dig

Kristianstad

Så sen är ambulansen hos dig

Når inte tidsmålet i en enda kommun. ”Det kan ju handla om liv”.

Kritik: Kommun har dålig koll på anställdas extraknäck

Tomelilla

Kritik: Kommun har dålig koll på anställdas extraknäck

Revisionen kritisk: Hade bara koll på 13 av 96 bisysslor.

Mats Bergquist i sin nya ateljé utanför Tolånga.

Kultur

Konstnären som inte vill ge några ge svar

I helgen öppnar internationellt verksamme Mats Bergquist sin ateljé för besökare.

Strömma en dröm – nu finns Ystad Jazz på nätet

Jazzfestivalen2020

Strömma en dröm – nu finns Ystad Jazz på nätet

Männen bakom årets nyhet – streamen – arbetar hårt med sladdar, bilder och ljud.

Oppositionsråd Sara Anheden (S).

Tomelilla

Kommunen: S-krav på att ta tillbaka äldrevård i egen regi

S laddar redan nu inför valrörelsen.

Den första beställningen på räkmackor togs när en som bor i närheten tittade in.

Tomelilla

Snart öppet i Tomelillas torgkiosk: ”Tänker bli långvariga”

”Jag har alltid drömt om ett gatukök”