Bo Pellnäs: Vi måste snabbt bygga ut vårt luftförsvar
Den ryska armén, insatt för en blixtoperation, körde fast och var oförmögen att improvisera. Man kunde tro att den åter deltar i det stora fosterländska kriget. Modern teknik med kvalificerade förband ser vi litet av. Massanfall med snabbutbildade soldater och oerhörda artilleriinsatser är det vi noterar i östra Ukraina.
Rysslands planer på sikt för krigsmakten är okända, men av allt att döma satsar man nu på ”mer av detsamma”. Därför kanske Ukraina, med stöd från USA, får till ett avgörande tekniskt överläge. Om inte kan motståndet bli dem övermäktigt.
Den viktigaste slutsatsen för oss är ändå en mycket gammal sanning. Oavsett hur kriget i Ukraina går kommer Ryssland att förbli en dominerande nation i vår närhet – ibland kraftfull, ibland försvagad men ofta med en synbarligen hård utrikespolitik. Vårt perspektiv måste därför ha finländsk långsiktighet. Det kräver en omsorg om vårt land som vi alltför lätt tummar på i valrörelser med löften om skattesänkningar eller jättesatsningar på välfärden.
I den mer nära framtiden har Ryssland under ett antal år sina mesta resurser låsta i och runt Ukraina. Under den tiden är villigheten att utmana Nato ganska låg, förutom verbalt. Men om Ukraina snabbt förlorar terräng och USA markant tvingas öka sitt stöd, kan det i värsta fall leda till en direkt konfrontation. Det verkar dock som om vare sig USA eller ledande EU-stater, trots vackra och ganska hårda ord, är beredda att stödja Ukraina längre än till att åter uppnå läget som existerade före den 24 februari 2022.
Det innebär att ett invasionshot mot Sverige är högst osannolikt under ganska lång tid. Men krav kan ställas på att bidra med trupp både till Finland och till Baltikum. Väpnade incidenter mellan Nato och Ryssland skulle markant öka riskerna för cyberangrepp och omfattande sabotage mot oss. Man bör heller inte underskatta riskerna för tidiga ubåtsinsatser med minering av viktiga hamninlopp. Öppna strider i Baltikum skulle kunna leda till missilinsatser mot mål i Sverige. Därför är det bråttom att bygga ut vårt luftförsvar och befolkningsskydd, mer än vad som planeras, och att öka säkerheten i våra elnät. Marinen måste kunna verka samtidigt i Östersjön och i västerhavet.
En bra rekrytering av chefer på alla nivåer krävs för att armén ska kunna växa. Den måste också ges en långt bättre förmåga att bekämpa fientligt artilleri än vad som nu finns i planerna.
Inga allianser i världen förändrar det bistra faktum att vi själva måste kunna försvara vårt land, precis som Ukraina, så att omvärlden, kanske politiskt tvekande, tvingas och hinner komma till vår hjälp.
Bo Pellnäs är säkerhetspolitisk expert
Välkommen att kommentera
Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.