Annons

Bra att vårdbolag granskas

Alla aktörer inom skattefinansierad välfärd ska granskas hårt. Det är halva poängen med mångfald.
Ledare • Publicerad 6 maj 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Ystads Allehandas politiska linje. Ystads Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
Attendo är under mediernas lupp. Det borde alla skattefinansierad verksamhet vara.
Attendo är under mediernas lupp. Det borde alla skattefinansierad verksamhet vara.Foto: Henrik Montgomery/TT

Det börsnoterade vårdbolaget Attendos vd Martin Tivéus har haft bråda dagar. Bolaget har hamnat under lupp, först för sitt förhållande till medarbetarnas rätt att tala med pressen och sedan för att ledningen fått lönepåslag i form av bonus. Det senare trots att företaget också fått del av statligt coronastöd.

Mindre omtalat är att Attendo förra året gick med förlust, 926 miljoner kronor före skatt. Det bland annat efter en omfattande engångsnedskrivning av värdet för den finska verksamheten. Utslaget på varje aktie blev förlusten 5,63 kronor. Det statliga stödet för skyddsutrustning och ökade lönekostnader redovisades till 133 miljoner kronor. Bolaget hade dessutom begärt 72 miljoner kronor ytterligare i kompensation.

Annons

Även det första kvartalet i år gick bolaget med förlust på sista raden.

I den färska kvartalsrapporten skriver för övrigt Martin Tivéus: ”Ingen medarbetare ska behöva bli utsatt för repressalier för att man påtalar brister, det är viktigt att slå fast. Våra preliminära utredningar visade att vi hanterade medarbetaren fel och att kohortvården hade brister inledningsvis.” Ungefär samma budskap han också framförde på DN Debatt 3/5.

Och på torsdagen meddelade Tivéus att han avstår den uppmärksammade rörliga delen av lönen (SR 6/5). Det efter kritik mot att bolaget mottog stöd samtidigt.

Det är bra att reagera på kritik. Det allra sämsta är att inte ta till sig av omvärlden. Man kan förstås ha synpunkter på att det handlar om krishantering, att släcka bränder och att säga det man tror omgivningen vill höra.

Det vore absolut bättre att från start haft örat mot äldreboendegolvet och förstått att ett år i en verksamhet direkt påverkad av pandemin, där personalen utsatts för stora påfrestningar, är det återhållsamhet på alla fronter som gäller. Det både när det kommer till ekonomiska ersättningar i toppen och lyhördhet inför medarbetarnas budskap. Då hade Attendo inte behövt krishantera i dag. Men precis som alla andra organisationer som avslöjas med brister måste också ett vårdbolag noterat på börsen ha möjlighet att förbättra sig, att lära sig av misslyckanden.

Man kan tycka vad man vill om välfärdsföretags möjlighet att göra vinst – eller förlust – på skattepengar. Fördelen med börsnoterade bolag är dock att de har en öppenhet med de krav som följer just på notering. Den information som aktieägarna i börsbolag ges är också tillgänglig för allmänheten. I årsredovisningar kan man följa alla de förmåner ledningen har, nyckeltal i ekonomiska termer och vilka kvalitetsmål man har med verksamheten och hur man lever upp till dem.

Det är i mångt och mycket en tydlighet som få offentliga, ideella organisationer eller helt privatägda bolag utanför börsen lever upp till. I dem är det ofta svårt att följa ekonomin och var pengarna egentligen tar vägen. Det är ju inte så – vilket man kan få intrycket av debatten – att aktieutdelningar är den enda form som skattepengar går ut från verksamheter. Har offentliga organisationer inga andra att mäta sig emot då vet inte skattebetalarna alls vad de egentligen får ut. Det är de dolda läckorna som är värst, de som pågår år efter år utan att någon egentligen lägger märke till dem. Tills hela bygget är underminerat.

Att mäta kvalitet är självfallet svårt, men det är inte så att tjänster är helt omöjliga att sätta kvalitetsmått på. Då hade vi inte haft några Pisa-mätningar av skolans resultat exempelvis. Vilket är ett exempel på hur många organisationer kan lockas av att tro att det viktigaste är att få ett resultat som ser bra ut. Oskicket att sminka ytan är inte förbehållet privat verksamhet. Det vet varje politiker som någon gång deltagit i en valrörelse.

Ska mångfalden i skattefinansierade verksamheter vara verklig och vara till nytta för medborgarna måste det finnas tydliga mål och krav från beställarna. Öppenhet minst i klass med den de börsnoterade bolagen visar bör krävas av alla bolag som erbjuder vård, omsorg och skola. Och de som levererar ska granskas in på djupet – och rättvist – alldeles oavsett driftsform.

Petter BirgerssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons