Annons

Bråttom till Stockholm

Hellre kung på hemmaplan är slav i Stockholm. Så lär Göran Johansson, Socialdemokraternas starke man i Göteborg, ha svarat dem som försökte locka denne lokale gigant med stadsrådstaburett eller riksdagsbänk. Förre statsminister Göran Persson föll för frestelsen på 1980-talet, men valde efter en anonym insats i riksdagsfållan bland partiets övriga valboskap att återgå till kommunalpolitiken i Katrineholm för att bida sin tid.
Ledare • Publicerad 26 oktober 2010
Christer Akej i kampanjtagen under valrörelsen.Bild: Jea Jonsson
Christer Akej i kampanjtagen under valrörelsen.Bild: Jea JonssonFoto: 

I Simrishamn prövar förre kommunalrådet och nyblivne riksdagsmannen Christer Akej (M) att välja det bästa av bägge världar. Från staden kommer besked att Akej ämnar dela sin tid mellan det nya förtroendeuppdraget i landets lagstiftande församling med ett nygammalt som kommunfullmäktiges ordförande, en post han innehade innan han blev kommunalråd 2001.

Den parlamentariska situationen I Simrishamn är lite eljest. SD har vuxit ytterligare mandat, Österlenpartiet har just lovat stöd till en högstbjudande borgerlighet och Feministiskt initiativ, anfört av den verbalt skickliga och stridslystna Gudrun Schyman, tar nu plats i församlingen med fyra mandat. Att ha en ordförande med Akejs grundmurade kunskap om kommunens lätt bysantinska beslutsvägar är därför en stor tillgång när han ska leda fullmäktiges möten. Uppdraget som borgmästare har också den fördelen att Akej har anledning att vistas i Simrishamn åtminstone en gång i månaden, vilket inte kan skada nu när han ska föra hemkommunens talan uppe i Stockholm.

Annons

Men det finns en baksida. Flera undersökningar har visat på ett utbrett dubbelengagemang bland politiker. Riksdagsmän behåller sina platser i kommuner och landsting, men misssköter i långa loppet något av sina förtroendeuppdrag. Att många dras med hög frånvaro från kommun- och landstingsfullmäktige när riksdagsuppdraget tar all tid i anspråk är ofrånkomligt.

Dubbla och tredubbla engageman sänder dessutom konstiga signaler när inte ens de stora partierna S och M verkar kunna sprida uppdragen. Och dubbelarbete är ju ingen garanti för att allt blir dubbelt så bra. Snarare splittrat.

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons