GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Brott hotar företagsamheten

Utsattheten för brott är hög för många företagare. Det blir en stor kostnad för hela samhället.
Ledare • Publicerad 24 september 2020
Detta är en ledarartikel som uttrycker Ystads Allehandas politiska linje. Ystads Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
En kostnad för brotten.
En kostnad för brotten.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Rån, grova stöldkupper, aktioner från djurrättsterrorister, utpressning, fakturabedrägerier, smitningar från notor, tömda dieseltankar, kunder som stjäl, anställda som stjäl – varianterna av brott mot företagare är många.

När Svenskt Näringsliv i sin årliga undersökning för näringslivsklimatet tillfogade frågan om hur företagare drabbas av brottslighet blev svaren nedslående. Så också i sydöstra Skåne. Andelen företagare som anger att de påverkas negativt i hög eller ganska hög utsträckning av brottslighet ligger runt 30 procent i Ystad, Simrishamn och Skurup. I Sjöbo är andelen något lägre medan Tomelilla sticker ut med 35 procent.

Underlaget på kommunnivå är för litet för att dra några långtgående slutsatser om vilka typer av företag som är värst utsatta. Men på riksnivå är det branscher som handel, bygg, transport, industri och viss mån jordbruk som ligger högt. Det är kanske inte särskilt förvånande, de branscher som på något sätt hanterar stöldbegärliga varor och gods drabbas mest. Det lär vara en liknande bild även i de skånska kommunerna.

Att beräkna de verkliga kostnaderna är nära nog omöjligt. En sak är kostnader för det stulna, försäkringskostnader och att återställa sådant som förstörts. Men hur beräkna att företag aldrig startar eller lägger ner på grund av oro för brott, att man tvingas vidta åtgärder som gör att varor och tjänster bli svåråtkomliga för alla kunder eller att företag rentav slutar erbjuda vissa produkter? Regleringar för att motverka brott innebär kostnader, som penningtvätt i bankväsendet eller för hantering av vissa varor i detaljhandeln. Konkurrenter som håller till i den gråa eller svarta zonen innebär dessutom kostnader för dem som håller sig inom lagens ramar.

En förutsättning för en fungerande marknadsekonomi är att kriminaliteten hålls tillbaka och att samhället förmår att leverera en grundläggande trygghet. Ett högskattesamhälle som det svenska måste kunna upprätthålla det. Och även företagare tycker att det är bättre att betala en rimlig skatt till en stat som ägnar sig åt rätt saker än att betala ett högt pris för att kriminaliteten breder ut sig. Att betala hög skatt till en stat som inte klarar av sitt uppdrag och samtidigt drabbas av den dyra brottsligheten – det är däremot en riktigt giftig cocktail.

Petter BirgerssonSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.