Bygg aktiva städer

Ledare Artikeln publicerades
Klättra mot högre mål.
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Klättra mot högre mål.

Låt rörelsen stå i centrum när nya bostadsområden byggs. Kroppens alltså.

Det heter ibland att spontanidrotten är död. Glädjande nog är det inte sant. På vårkanten kommer rullbrädorna och rullskridskorna fram i villakvarteren. Studsmattorna må förfula trädgårdar och vara förbannade av ortopeder men i ett par decennier har de fått barnen att röra mer på sig.

Men ännu mer rörelse behövs när skärmarna gjort stillasittandet så lurendrejigt stimulerande för hjärnan. Det är viktigt att all träning för kroppen inte sker i organiserad form. Fina anläggningar och klubbidrott begränsar sig till en mindre andel människor. Många ungdomar kommer ifrån idrotten när ambitionsnivån höjs och det är de mest intresserade och framgångsrika som fokuset ligger på. En mindre grupp tränar många gånger i veckan medan många andra slutar med idrotten helt.

Går det då att hitta fler sätt att uppmuntra fysisk aktivitet för barn, ungdomar och vuxna utan att de nödvändigtvis måste ta sig till en gymanläggning eller ansluta sig till en idrottsklubb? Cykelvägar är en given sak i en modern stad, men allt behöver inte handla om att effektivt ta sig från punkt A till punkt B. Bygg platser som inbjuder till spontan lek, bollspel och hjulåkande av olika slag. Ställ upp slagtåliga mål och ringar. Snåla inte in på gröna ytor, men låt dem inte ligga platta utan gör dem levande med hinderbanor, stubbar, hål att kasta bollar i. Och nog finns det ändå några sponsorer bland de lokala framgångsrika företagen som på vintern kan bidra till att hålla en liten isyta öppen för allmänheten?

Det talas mycket om förtätning av städer. Då menas bostäder. Men fasader är oftast något dött och oinspirerande, balkonger staplade på varandra. Eller så blir de väldigt sökt färgglada – inga gröna balkonger nämnda och inga glömda. Inte minst i nya tidens vattennära bostadsområden – ni vet dem som snart finns i varje svensk stad med en gammal industrihamn i centrumnära läge och ser nästan likadana ut –blir det tydligt att arkitekterna har ritat dem mer för varandra än för dem som ska bo där. De livgivande inslagen består av restauranger och caféer, men i det praktiska livet är det få plånböcker som klarar av att frekventera dem dagligen och stundligen, än mindre finns det kroppar som mår bra av det. Städer som Ystad och Trelleborg har möjlighet att göra något eget. De bör ta den chansen och fylla sina nya bostadsområden med möjlighet till kreativitet och rörelse.

Överös nu inte ledarredaktionen med era idéer. Skicka dem direkt till kommunen istället, de gör större nytta där. Och kanske väcker det liv i någon modig tjänsteman eller politiker som tänker att det är tråkigt med ännu en kopia av kopiorna.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Ystads Allehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.