GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Centern behöver nya praliner

Centerpartiet faller i kommunerna i sydöst. Ett svårt bakslag för den gamla landsbygdsrörelsen.
Ledare • Publicerad 12 september 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Ystads Allehandas politiska linje. Ystads Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
Det är mycket att välja mellan i den politiska godisdisken.
Det är mycket att välja mellan i den politiska godisdisken.Foto: Bertil Ericson / TT

Centerpartiet gjorde generellt ett dåligt val i sydöstra Skåne. I alla Ystads Allehandas fem utgivningskommuner backade Centerpartiet i samtliga val: riksdagen, regionen och kommunen. Det vägval som Centerpartiet har gjort centralt har säkert påverkat en del av väljarna i Centerpartiets gamla väljarbygder, där i dag Sverigedemokraterna ofta är starka.

Leif Sandberg i Tomelilla är den som i sydöst har lyckats bäst med att lokalt försvara Centerpartiets färger och lyfta partiet lokalt. Men även om Leif Sandberg fortfarande lockar fler Tomelillabor än Annie Lööf, så blev det ett rejält tapp för Sandberg i årets val – två mandat försvann. Allt medan Sverigedemokraterna gjorde motsvarande skutt uppåt. Mandatmässigt var Sandbergscentern förra mandatperioden lika stor som Moderaterna i Tomelilla, men då Moderaterna erövrar ett mandat är skillnaden nu plötsligt tre. Centerpartiet har tappat sin maktposition även under Sandberg. Signalerna från Centerpartiets gräsrötter uppåt centralt måste vara ilskna – det räcker uppenbarligen inte att fokusera på SD och förklara att folk ska rösta för medmänsklighet. Man måste visa att man bryr sig om folks livsvillkor också, inte minst när priser rusar och vintern kommer.

I Ystad, där Centerpartiet vacklade fram och tillbaka i inledningen av förra mandatperioden, ser två av tidigare fem mandat ut att tappas – trots att antalet mandat ökar från 49 till 51. Samtidigt skulle en samling av forna Alliansen samla 21 mandat mot 20 mandat för S, V och MP, om mandaten fördelar sig som det ser ut just nu. Kvar skulle då SD stå med 10. Efter tidigare års center krumbukter är det dock mindre sannolikt med en sådan minoritetskoalition. SD är tredje störst i Ystad och gick framåt en bit. Det gör säkert också att SD vill flytta fram sina positioner i Ystadspolitiken och mer profilera egen politik än att vara enbart ”tungan på vågen”.

Politiskt är det svårt att se att något stort skifte är på gång i Ystad. Styret har att ta hand om kommunens skulder och utveckling av hamnområdet. Att försöka upprätthålla skolans nivå och att höja äldreomsorgens är ett givet uppdrag. Alla kommuner får vara beredda på svårare tider, men Ystad med sina stora skulder kräver ett än varsammare handhavande. Även om det emellanåt hettar till i kommunfullmäktige och insändarspalter är det inte de stora systemskiftena som präglar Ystadspolitiken. Det lär knappast bli så denna mandatperiod heller.

SD lyckas inte i närheten av att nå lika många röster som när Ystadsborna röstar i riksdagsvalet. I riksdagsvalet blev SD nästan lika stort som S bland Ystadsborna. Även om SD vinner många röster lokalt är det ofta långt efter riksdagsresultatet. I Sjöbo nådde SD över 42 procent i riksdagsvalet, vilket räckte till drygt 34 procent lokalt. I Skurup blev det 35 procent mot 24 procent, i Tomelilla 37 mot 30 och i Simrishamn 28 mot 19.

En möjlig slutsats är att Jimmie Åkesson i kraft av sin rutin och popularitet drar många röster i riksdagsvalet, en annan att SD har svårt att finna starka lokala kandidater och egna lokala frågor att driva. För Moderaterna är förhållandet det omvända i sydöstra Skåne, de är genomgående starkare lokalt än när kommunmedborgarna röstar till riksdagen. Men det räcker ändå inte till för Moderaterna i Sjöbo att hålla Sverigedemokraterna bakom sig. Något som dock Moderaterna i Skurup klarar av, trots att Moderaterna är tredje störst när Skurupsborna röstar i riksdagsvalet är partiet störst i kommunen. Noteras kan att Demokratiska samlingspartiet, som bildades av avhoppare från SD vid det uppmärksammade maktövertagandet tillsammans med Socialdemokraterna, misslyckades helt i Skurupsvalet.

Att fenomenet Gudrun Schyman håller sig kvar i Simrishamns kommunfullmäktige med ännu ett parti och med ett enstaka mandat – Klimatinitiativ Simrishamn – är onekligen en form av prestation. Om det förebådar politiskt töväder i Simrishamn återstår att se.

Petter BirgerssonSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.