Annons

Centerpartiet har inga svar

Centerpartiet har fått ny partiledare. Pengar att marknadsföra honom har partiet. Det enda som saknas är politik.
Ledare • Publicerad 2 februari 2023
Detta är en ledarartikel som uttrycker Ystads Allehandas politiska linje. Ystads Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
Muharrem Demirok tar över stafettpinnen från Annie Lööf.Foto: Johan Nilsson/TT

Det har skrivits betydligt mer om den avgående partiledaren för Centerpartiet än om den tillträdande. Annie Lööf är som en magnet. Åtminstone för pressen. Så var det när hon skulle väljas 2011. Och så har det varit under 2022 och 2023.

Det senaste året har handlat om Annie Lööfs utsatthet för hot. Inte minst sedan attentatet i Visby, där samordnaren för psykiatrifrågor, Ing-Marie Wieselgren, mördades och där Lööf var en av mördarens tilltänkta offer.

Annons

Mycket litet har gällt Lööfs politiska arv. Hennes kommunikation har de senaste åren handlat om att hålla SD borta från makt snarare än om sakfrågor. Man kan konstatera att Lööf misslyckades med den ambitionen, SD har fortsatt att växa och ingår som största parti i regeringsunderlaget. Det är Lööf i allra högsta grad emot, men en rimlig fråga är om hennes positionering och budskap har försvårat eller underlättat för SD att växa.

Det borgerliga Alliansprojektet, tänkt att vara en långsiktigt motkraft till ett socialdemokratiskt maktinnehav, rasade ihop under Lööfs tid som partiledare – hela det haveriet är kopplat till SD-frågan. Det var knappast det som var planen 2011. Då var det tänkt att Centerpartiet skulle växa och bli den starka borgerliga kraften. Annie Lööf skulle förena storstaden och landsbygden med den nya generationens centerpartisters tolkning av liberalismen. Socialdemokraterna och övrig vänster var riktigt oroliga för Annie Lööf, hon var dåtidens Ebba Busch för ledarsidan i Aftonbladet.

Centerpartiet har inte nått de väljarskaror som Lööf utlovat, inte som del i Alliansen och inte som den självständiga liberala mittenkraft partiledaren på senare år har lanserat. Annie Lööfs uttalade mål när hon tog över ordförandeskapet var att hon skulle ta partiet till nya höjder: ”Jag har en långsiktigt målsättning till 2022 på 20 procent.” Så hette det i linjetalet 2011 och den ungdomliga entusiasmen fick rörelsen att sluta upp bakom henne. 6,7 procent blev resultatet 2022, absolut inte det sämsta Centerpartiet har uppnått, men väldigt långt från de 20 procenten. Mätt efter det egna uppsatta målet har Annie Lööf inte lyckats med sitt partiledarskap.

Så vad händer nu med Centerpartiet? Ja, denna text har hittills handlat om Annie Lööf. Precis som så många andra. Det är ett av Centerpartiets stora bekymmer. Om folk förr tänkte på bönder och landsbygd, mjölkpriser och kärnkraft när de tänkte på Centerpartiet så tänker de nu på Annie Lööf.

Partiet har en ny partiledare efter torsdagens omröstning på partiets extrastämma i Helsingborg. Muharrem Demirok ska inte bara göra sig själv känd för väljarna utan också föra ut Centerpartiets politik. För det förra finns gott om pengar i partiets kassa. Men för det andra ser det besvärande tomt ut.

I de närmast akuta frågor som Sverige brottas med har Centerpartiet varit medverkande till att orsaka dem (nedlagd kärnkraft) negligera dem (integration och brottslighet) eller att följa strömmen (nedmonteringen av försvaret). Vad har Centerpartiet för unikt att erbjuda för att vända det rätt?

”Måla hela Sverige grönt” utlovades från talarstolen. Medborgarna vill nog veta vilken typ av färg som ska användas innan man släpper lös penselförsedda centerpartister över landet.

Petter BirgerssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons