Centerpartister i Ystad – bli liberaler och kom tillbaka till Alliansen
I Ystad verkar centerpartisterna ha varit den mest nöjda partnern i samarbetet med Socialdemokraterna. Väljarna till och med belönade dem med ett nytt mandat och Centern har nu fem att spela med i de lokala förhandlingarna. Socialdemokraterna fick ensamt betala för kohandeln och förlorade fem mandat till 15. Det lilla partiet klarade alltså regeringsförhållandet bättre än det stora.
Även om Eva Bramsvik Håkansson och Elisabeth Håkansson drog 142 respektive 127 personkryss är det inga röstmängder som ger fog för epitetet röstmagneter. Några typiskt centerpartistiska reformer, om man nu tänker sig att Centerpartiet även lokalt gör anspråk på att vara liberaler, har inte synts till. Lagen om valfrihet har inte införts. Och kommunen är fortfarande involverad i krogbranschen.
Så vad ska Centerpartiet göra med sitt ökade förtroende? Ja, det tycks vara frågan som alla ställer sig i Ystad. Om Centerpartiet tar sitt liberala varumärke tillbaka in i Alliansen får de fyra partierna 21 mandat ihop. Det är fler än vad Socialdemokraterna kan skrapa ihop med Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Miljöpartiet skulle i sin lite liberalare Ystadsvariant kunna lägga ytterligare mandat till Alliansen och ge 23, men det tycks man inte vara intresserad av.
Men en återskapad Ystadsallians skulle ändå ha möjlighet att ta över styret i minoritet med 21 mandat mot 19 rödgröna mandat och 9 SD-mandat. Det är i grunden ingen konstig matematik och påminner om den som Alliansen ska försöka styra Region Skåne med. Det nya politiska landskapet som väljarna har målat upp gör att alla måste vara öppna för att förhandla med alla för att nå fram så långt som möjligt med bra politiska förslag.
För en Allians av det lokala slaget finns alla möjligheter att driva på för verkligt liberala reformer i Ystad. En sådan är att göra en kommersiell värdering av hamnen genom att ta in anbud från utomstående aktörer. Man bör också leverera öppenhet kring ekonomiska kalkyler för exploateringen av hamnstaden och hur de står sig i förhållande till investeringarna i nya hamnlägen. Självklart ska invånarna få en så bra inblick som möjligt i vilka ekonomiska risker och möjligheter det ligger i detta.
Att se över vad och i vilken grad kommunen ska ägna sig åt att äga och driva företag är en annan fråga, krogverksamhet går bort. Att fortsatt arbeta för ökad trygghet är en given åtgärd som borde vara enkelt att få majoritet för. Att hantera kommunens skuldsättning och se till att hålla tillbaka skattenivån är också en självklar punkt på en Allianslista. Att aktivt arbeta för att få de bästa skolorna till Ystad, liksom de kvalitetsmässigt bästa aktörerna inom särskilda boenden och hemtjänst, är ytterligare ett lämpligt åtagande. Ska kommunen fortsätta att expandera i invånarantal måste man se till att de ekonomiska musklerna finns för att bygga ut de offentliga tjänsterna och stärka kvaliteten i dem. En frisk och laddad Ystadsallians kan få fler uppdrag av Ystads Allehandas ledarredaktion, men ovanstående punkter kan räcka som uppladdning.
Inom nationalekonomin brukar man tala om att gångna tider och gamla dåliga investeringar inte ska påverka nya beslut. Det vore moget av Allianspolitikerna i Ystad att se Centerpartiets snedsprång som tillfällig vilsenhet och välkomna dem tillbaka till familjen. Likaledes vore det välgörande om Centerpartiet gjorde skäl för sitt anspråk på att vara liberaler.
En väloljad Ystadsallians skulle dessutom som grädde på moset, lingon till sillen och strössel på glassen väcka fajtlusten hos Socialdemokraterna – kanske också hos Sverigedemokraterna och övriga inblandade – och göra kommande kommunfullmäktigesammanträden till underhållning värdig Ystad teater.