Annons

Emma Jaenson: Dags att sluta isolera oskyldiga människor

De nya häktesreglerna, vilka ska minska både häktningstid och isolering för misstänkta, är mycket välkomna.
Emma JaensonSkicka e-post
Publicerad 20 februari 2020 • Uppdaterad 28 februari 2020
Emma Jaenson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Ystads Allehanda politiska etikett är liberal.
I dag kan du sitta häktad hur länge som helst, i värsta fall åratal.
I dag kan du sitta häktad hur länge som helst, i värsta fall åratal.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Förra veckan lämnade regeringen in en lagrådsremiss för effektivare hantering vid häktning. Häktningstiden får – som utgångspunkt – vara längst sex månader tills ett åtal väcks. En person som är under 18 ska inte behöva sitta isolerad lika mycket som andra: han eller hon får ha besök minst fyra timmar om dagen. Åklagaren måste nu även redovisa en tidsplan för förundersökningen och det ska vara rätten som beslutar vilka restriktioner åklagaren får ge en misstänkt.

Förslagen är mycket välkomna. Tanken är att de ska träda i kraft första juli i år. Genom dem rättar man i alla fall delvis till de omänskliga förhållandena som råder i svenska häkten.

Annons

I dag kan du sitta häktad hur länge som helst, i värsta fall åratal. Genomsnittstiden är två månader men många sitter häktade betydligt längre än så. Den som suttit häktad längst i Sverige satt fyra år. En timme om dagen kom han ur sin isolering för att vandra runt på en liten gallerförsedd innergård.

Det största problemet med svenska häkten är sannolikt det utbredda användandet av restriktioner, vilket oftast innebär isolering. Detta, plus det faktum att barn och unga i stor omfattning häktas i Sverige, bryter mot grundläggande mänskliga rättigheter enligt Europarådet och FN:s antitortyrkommitté. Under de senaste nio åren har det begåtts 19 självmord i Kriminalvårdens häkten (SvD den 25 augusti 2019), vilket faktiskt är en minskning gentemot tidigare år. I en sammanställning gjord av SVT Nyheter, rapporteras däremot att mängden självmordsförsök ökat: i genomsnitt begås ett självmordsförsök i veckan (!) i svenska häkten (SVT den 20 mars 2017).

Kanske är det inte konstigt med tanke på de långa isoleringstiderna. En majoritet är isolerade minst 22 timmar varje dygn. Och skillnaden är stor i våra grannländer. I Danmark sitter mindre än en procent i isolering, i Sverige ligger siffran runt 70 procent. I Norge har domstolar ställt Kriminalomsorgen till svars för olaglig användning av isolering mot misstänkta. Den misstänkte kan då bli frigiven från häktet, omedelbart (SvD den 25 augusti 2019).

De nya häktesförslagen är mycket välkomna. Det passar inte ett land som Sverige att frihetsberöva och isolera människor i åratal – människor som enbart är misstänkta för brott.

Ytterligare ett förslag som lagrådet borde se över är något som liknar det borgen-system man använder sig av i USA, där en person i väntan på rättegången släpps från häktet mot att han eller hon betalar en ekonomisk garanti. Ett liknande system vore värt att fundera över även i Sverige, där den misstänkte pantsätter något av värde. Ett annat alternativ är att förse den misstänkte med fotboja och förbjuda personen i fråga att röra sig utanför ett visst område, vilket föreslogs i en utredning från 2016 (SOU 2016:52).

Självklart skulle detta inte gälla om det anses troligt att den misstänkte kommer att avvika eller försvåra utredningen, eller om den misstänkte är en fara för allmänheten.

Att Sverige nu tycks luckra upp sina tortyrliknande inspärrningsmetoder är mycket välkommet. Det betyder inte att vi ska dalta med kriminella. Det innebär enbart att staten inte ska kunna frihetsberöva och isolera oskyldiga människor.

Annons
Annons
Annons
Annons