GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Dags för S, C, MP (V) att styra Ystad

För andra gången i rad vann den socialistiska lantbruksrörelsen för klimatomställning budgetomröstningen i Ystad. Då bör de också styra.
Ledare • Publicerad 18 november 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Ystads Allehandas politiska linje. Ystads Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
Cecilia Magnusson-Svärd, oppositionsråd, Ystad
Cecilia Magnusson-Svärd, oppositionsråd, YstadFoto: Cecilia Billgren

Vänsterpartiets Göran Brante höll i torsdagens kommunfullmäktige ett socialistiskt brandtal med önskan om ett nytt (nåja) ekonomiskt system. Budskapet var att kapitalism och marknadsekonomi utarmar jorden. Entreprenörer omnämndes som skrupelfria och kriminella. Göran Brante förklarade sedan på en replik från Kristina Bendz att han inte menade de lokala företagen. Det är därmed oklart om den socialistiska omvälvning Brante föreslår ska gälla Ystad eller enbart omgivande bygder.

Klart var i alla fall att Vänsterpartiets båda mandat – i vanlig ordning – i slutvoteringen gick till budgeten från S, C och MP. Inkluderat de partilösa ledamöterna räckte det till 25 av 49 mandat.

Treklövern med M, L och det stympade KD saknar majoritetsstöd även med SD, mandatperiodens sista budgetomröstning underströk bara det. Kommande år ska Ystad återigen styras på en budget från det som kallas opposition. Det är andra året i rad, och det tredje av mandatperiodens fyra år. Det är bakvänt.

Budgetomröstningen borde också ha lett till att S, C och MP i den efterföljande punkten att utse en efterträdare till Kristina Bendz, ställde upp med en motkandidat till valberedningens förslag Paula Nilsson (M). Det var knappast så att budgetsegern kom oväntat, vissa frifräsarutspel till trots. S, C, MP med V och frifräsarstöd röstade dock för att inte avgöra det ärendet. Vem som efterträder Kristina Bendz i mars vet vi alltså inte. Eller ja, det handlar om Cecilia Magnusson-Svärd (S) ska kliva fram och få med sig fullmäktige på att ta över ordförandeposten i kommunstyrelsen. Och då rimligen också om alla andra ordförandeplatser ska bytas ut för att spegla majoriteten. Då blir det förstås delikat med barn- och utbildningsnämnden och ordförande Göran Göransson (-), före detta KD. Det är ju inte enbart Göran Brante och V som S, C och MP bygger sin kommunfullmäktigemajoritet på. Det är en yster politisk blandning.

Och hur med sakfrågorna? Jo, i debatten om finansiering av kommunala investeringar – äldreboendet i Trädgårdsstaden – framfördes det ofta hörda argumentet om att kommunen kan låna billigare än privata företag. Det är i allmänhet sant att kommuner, regioner och stater kan låna med bättre ränta än vi andra. Men varför kan de det? Svaret är att skattebetalarna finns där bakom som risktagare, medborgarna är borgensmän. För den som lånar ut är det en trygg affär. Om kommunen överbelånar sig kan alltid skatten höjas, medborgarna står för risken och kosingen.

Det betyder inte att kommuner, regioner och stater bör och kan låna hej vilt utan någon som helst begränsning. Ystads kommun är efter de gångna årens stora lån och investeringar mycket högt skuldbelastat. Kommunen kan växa ikapp den skuldsättningen men måste då också få möjlighet att göra det.

Det är korrekt, som Göran Brante påpekade, att ägande av fastigheter ofta är en betydligt bättre långsiktig ekonomisk hushållning än att hyra dem. Men det förutsätter att man utnyttjar lokalerna optimalt och att man underhåller dem. Och det betyder inte att det alltid i alla lägen är rätt att belåna sig för att bygga nya kommunala anläggningar. Att bygga badhus och idrottshallar och sedan inte klara av underhållet är den sämsta ekonomiska hushållningen.

Eller ja, att avskaffa marknadsekonomin och köra planekonomi istället är förstås det absolut sämsta, om man nu inte gillar köer och varubrist. Vilket förhoppningsvis en majoritet av kommunfullmäktiges ledamöter ändå förstår. Inte minst representanterna för de självägande böndernas parti.

Petter BirgerssonSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.