GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

De goda föredömena är framtiden

Ett övergångsställe och några tonårskillar är redo att passera. Jag stannar bilen. De vinkar som tack och går över med raska steg.
Ledare • Publicerad 8 oktober 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Ystads Allehandas politiska linje. Ystads Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
En som gör jobbet.
En som gör jobbet.
Foto: Yvonne Åsell / SvD / TT

Tänk så enkelt. De vet att jag ska stanna, att de har rätt att gå men visar ändå att de har uppmärksammat mig. Samarbete i stället för paragrafrytteri och fokus på de egna rättigheterna.

Agerandet bryter en del mot mina fördomar. Sedan funderar jag på om det verkligen är sant att tonårskillar generellt är sämst på att visa gott omdöme och trevligt uppträdande i trafiken. Om man uppmärksammar andra hänger nog trots allt mer på personlighet, på dagsform, på om man har lurar i öronen och skärmen för ögonen. Att cykla eller gå rätt ut i vägen utan att på något sätt registrera omgivningen är ett tämligen jämnt fördelat beteende mellan kön och ålder, trots allt.

Så kommer jag att tänka på alla de yngre som möter mig i olika serviceyrken. På hamburgerstället, i butikerna, på krogen och vid dörren med hemleveranser. Eller i telefonluren hos det tjänsteföretag som jag är lite sur på för att de inte har levererat vad de lovat till överenskommet pris. Så många av de unga tar jobbet med gott humör och har tålamod även med kunder som är irriterade och vars frustration borde hamna någon helt annanstans än på servicepersonalen i frontlinjen.

Någon gång kan jag liksom många andra reagera på att bli tilltalad med ”ni” – en fullständigt udda tilltalsform för någon i min generation, den får mig på en gång att känna mig schizofren och gammal. Men så kommer jag på att det förmodligen är någon bättre betald kluring på marknadsavdelningen som formulerat en manual om att kunderna ska tilltalas på detta udda vis.

De unga föredömena dyker upp överallt om man tänker efter, både i ideella och i kommersiella sammanhang. Det ena är inte bättre eller sämre än det andra, även om det ibland låter så. Att anstränga sig för att arbeta även när det handlar mest om att få ihop pengar till resan eller hyran är också att ta ansvar, att göra sitt i samhället.

Det är självfallet så att det är olika svårt att skaffa ett arbete eller ett uppdrag beroende på vilken bakgrund man har. Men det betyder sällan att det är omöjligt. Det är också ett val att avstå att försöka eller att ge upp. Det är också ett val att ge sig in på helt andra banor.

Det finns många exempel på personer som trots att de har negativa och fördomsfulla förväntningar på sig är beredda att ställa sig och steka hamburgare, plocka disk, ta en timme till på biblioteket eller ett pass på ungdomsföreningen.

De flesta av dem syns aldrig i medierna. De är inte brottslingar, de är inte heller storstjärnor med boll eller mikrofon. De gör bara något mer än vad som begärs eller förväntas av dem. De borde lyftas lite högre, lite oftare. Allas vår framtid bygger på dem.

Petter BirgerssonSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.