Annons

Det kan vi lära av Hörby

Hörby ser ut att få Sveriges första kommunstyrelseordförande från SD. Det efter att försöket med en fempartikoalition ledd av S havererat under föregående mandatperiod.
Ledare • Publicerad 4 oktober 2018
Detta är en ledarartikel som uttrycker Ystads Allehandas politiska linje. Ystads Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
E22 – en pulsåder som går genom Hörby kommun.
E22 – en pulsåder som går genom Hörby kommun.

Hörby är den gamla handelsorten mitt i Skåne. Lika vackert som praktiskt beläget med en av ringsjöarna i väster, skog i norr och med E22 strax utanför huvudorten har kommunen vuxit från drygt 13 700 invånare vid millennieskiftet till runt 15 700 idag. En liten kommun, men alls ingen avfolkningsbygd. Utbildningsgraden är visserligen lägre än i riket, liksom inkomsterna. Det är ganska typiskt för en kommun på skånska landsbygden, och något som förändras med av inflyttningen av yngre barnfamiljer. För läget i Hörby är något som lockar dem som har svårt för bostadspriserna i Lund eller Lomma. Avståndet till universitetsstaden är runt halvtimmen på motorvägen. Hörby saknar visserligen tågstation, men har expressbussar till både Malmö och Lund och bussförbindelser till tågen i Höör och Eslöv.

Låter det som en reklambroschyr? Ja. Men mest för att illustrera att det inte handlar om en kommun i hopplöst läge med invånare utan framtidsmöjligheter. Den enkla analysen för att förklara SD:s framgångar håller inte måttet.

Annons

För det är just SD:s framgångar som är det som nu ger Hörby plats i medierna och som kommer att göra det ett tag framöver. Det ser ut som att Stefan Borg (SD) kommer att väljas till den första Sverigedemokratiska ordföranden i en kommunstyrelse, något av statsministerns motsvarighet i en kommun.

I kommunvalet fick SD 35 procent, vilket gör SD till absolut största parti med 14 mandat i fullmäktige. Socialdemokraterna fick sex och Moderaterna och Centerpartiet fem var. Moderaterna och SPI har redan lovat att rösta fram Stefan Borg till ordförandeposten, tillsammans har de tre majoritet med 22 mandat. Stefan Borg hyser också förhoppningar om att få med sig KD på uppgörelsen.

Bakgrunden till valresultatet är en mandatperiod med en storkoalition. Socialdemokraterna, då med tio mandat, samarbetade med Centerpartiet, Kristdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet för att med minsta möjliga marginal få ihop en majoritet. Mot slutet av 2017 hade alla de mindre fyra partierna hoppat av och kommunalrådet Susanne Meijer (S) fick leda kommunen i liten minoritet. Väljarna svarade med att sänka Socialdemokraterna som tappade fyra mandat.

Under de gångna fyra åren var avhoppen i fullmäktige många, främst från M och SD. Men uppenbarligen har SD:s Stefan Borg en egen väljarbas. Han fick många personröster, 555, överlägset flest av alla politiker i kommunalvalet. Den personpopulariteten bidrog till att lika stor andel Hörbybor röstade på SD lokalt som till riksdagen. Det skiljer Hörby från de flesta andra skånska kommuner, där SD gick betydligt starkare i valet till riksdagen än till det lokala parlamentet.

Hörby är intressant som lokalt exempel på vad som kan inträffa om en stor koalition av partier går samman med som främsta syfte att hålla SD ute. Finns ingen gemensam stark agenda som håller ihop är det lätt att allt istället spricker. Om syftet var att stoppa SD från inflytande har man uppenbart misslyckats kapitalt.

Vad som kommer att hända med SD-styret återstår att se. Det beror på lokala förhållanden och på enskilda människors förmåga. Man får anta att Moderaterna och SPI som gjort sig redo att som stödben lyfta fram SD ser att det finns ett hållbart lokalt program. Klart är att det numera är SD som håller i taktpinnen, det är långt ifrån diskussionerna om att göra sig beroende av SD eller inte. Stefan Borg kallar sig själv socialkonservativ och skriver i sin presentation på den lokala SD-sidan att ”Därför vill jag inte överlämna landet i händerna på människor som ringaktar sitt eget land och dess folk till förmån för en mångkulturell 'vision' om en  'globaliserad värld'.

Exakt hur det ska översättas till lokalpolitik kommer Borg att få svara på de kommande fyra åren. Krasst kommer hans öde att avgöras av kompetens hos honom och hans allierade. På det viset skiljer sig ett SD kommunalråd inte sig från något annat – upplever väljarna lyckade resultat kan de vissa sitt gillande oavsett kommunalrådets partifärg. Om resultaten uteblir blir domen hård.

Kan då andra lära något av Hörby? Det beror på utgångspunkten. Men en sak är klar, om fokus läggs på vilka partier som ska hållas borta från politiskt inflytande istället för på sakfrågor är det troligt att väljarna uppfattar det som politisk passivitet snarare än vilja och förmåga att styra kommun, landsting eller rike åt rätt håll.

Petter BirgerssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons