Diskriminera inte den vanliga maten

Ledare Artikeln publicerades
Korv med falustämpel.
Foto: Sofia Westergren Larsen
Korv med falustämpel.

Det är orimligt att kommuner i sina upphandlingsregler ställer högre krav på livsmedel än vad svensk lag gör.

Den vanliga svenska maten är såväl klimatsmart, nyttig som god. Varför ska bönder som till punkt och pricka följer svensk lagstiftning diskrimineras?

I förra veckan rapporterade SVT Väst att en av landets största kommuner, Göteborgs stad, styr bort från sitt tidigare mål om hundra procent ekologisk mat i kommunens verksamheter. Några kloka insikter och tankar motiverade beslutet.

En var att målet om hundra procent ekologisk mat ledde till att staden i vissa fall köpte in ekologiskt kött från andra länder – bland annat Italien nämns i nyhetsartikeln – i stället för vanligt konventionellt (icke eko-märkt) kött från Sverige.

En ledande politiker i kommunen motiverade också förändringen med att ekologiska livsmedel inte alls behöver vara mer miljö- eller klimatvänliga än vanliga konventionella livsmedel. ”Ekokött har mycket högre koldioxidutsläpp så vi hoppas genom det här att vi bidrar till att Göteborgs stads klimatavtryck minskas”, sa det vikarierande centerpartistiska kommunalrådet Naod Habtemichael till SVT Väst (den 31 juli).

Här anlägger centerpartisten ett konstruktivt perspektiv. Att ett livsmedel är exempelvis eko-märkt säger inget om dess uppmätta miljö- eller klimatnytta, blott att livsmedlet är producerat på ett visst sätt, exempelvis utan konstgödsel. Dessa produktionskriterier baseras inte heller på uppmätt miljönytta utan på ett antal förutfattade ideologiska föreställningar om vad som antas gynna miljön.

Flera forskare har på senare tid ihärdigt försökt påpeka att den ekologiskt producerade maten inte alls behöver vara mer miljövänlig än den konventionellt producerade. ”Det är alltså dags att punktera ekorörelsens självpåtagna rätt att på oklara grunder fastslå, a priori, att det ekologiska jordbrukets metoder är mer hållbara än andra. Det är inte så, och det har aldrig varit så, vilket i  varje fall forskarvärlden har vetat (och påpekat) länge”, skrev Torbjörn Fagerström, professor emeritus i teoretisk ekologi, och Jens Sundström, docent i växtfysiologi, för tre år sedan i en debattartikel (DN den 16 juli 2016).

Men till denna ytterst vetenskapliga frågeställning finns ytterligare en aspekt. Alla bönder som producerar livsmedel i Sverige ska göra det utifrån de lagar och regler som våra rikspolitiker och myndigheter har tagit fram. Ambitionerna i dessa regelverk är dessutom mycket hög. Så varför ska vanliga bönder som följer svensk lag till ett hundra procent – som tillhör de mest klimatvänliga bönderna i hela världen, som använder väldigt lite antibiotika i sin djurhållning och har en mycket hög djuretik – diskrimineras av enskilda lokalpolitiker?

Helt vanlig svensk mat är såväl nyttig, god som klimatsmart. Den är alldeles utmärkt att lägga på tallrikarna i våra skolor och äldreboenden. Och pengarna som sparas in på att köpa den vanliga svenska maten från det vetenskapsbaserade jordbruket kan med fördel läggas på att göra maten godare.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Ystads Allehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.