Dopning är farligt Ingves

Ledare Artikeln publicerades
Ingves ångar på.
Foto:Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Ingves ångar på.

Riksbanken fortsätter att bloddopa svensk ekonomi. Det är orättvist och ohälsosamt.

Riksbanken låter minusräntan stå kvar och fortsätter att köpa statsobligationer för 30 miljarder kronor. Allt för att sänka den svenska kronan och skapa inflation. Stefan Ingves använde sin utslagsröst för att få igenom köpen på den nivån.

Det är en farlig lek Riksbanken sysslar med. Pådriven av omvärldens experiment med konstlat låga räntor pumpar Stefan Ingves envist in luft under eldhärden.

Riksbankens inflationsmål om 2 procent är ett mål man satt fast på egen hand. Riksbankens egentliga uppdrag är att sträva efter ett fast penningvärde, i grunden att motverka inflation. Det var gamla tiders inflationsekonomi som låg bakom det. Riksbankens nuvarande agerande driver på tillgångsvärden i aktier och bostäder, i en tid när arbetslösheten sjunker, företagen inte hittar rätt arbetskraft och svensk exportindustri går som tåget med en lågt värderad krona.

Det samtidigt som det heter att Sverige inte ska konkurrera med låga löner utan med kompetens.

Tre nationalekonomer – Fredrik NG Andersson, Andreas Bergh och Anders Olshov – påpekar på DN Debatt (21/12) att riksbankens val att köpa begagnade statsobligationer strider mot riksbankslagens anda. Genom köpen av obligationer bidrar Riksbanken till att öka priset på dem, avkastningen blir därmed lägre, marknadsräntorna sjunker och kronan försvagas. Riksbankens aggressiva politik slår ojämnt. Det är till exempel naturligt för den som har sparat ihop pengar till äldre dagar att vara lite försiktigare med dem och inte ha alla pengar i aktier eller aktiefonder. Men den försiktige får i dag betala genom att få mycket låg eller ingen ränta på sina sparpengar. Till det kommer att en svag krona märks på priserna i grönsaksdisken.

Hushållen frestas att placera i mer riskfyllda tillgångar för att få någon avkastning, och risken är uppenbar att bubblor blåses upp på börsen och i fastigheter.

Ingves borde tänka på en exit-strategi. Men en svårighet med att medicinera hårt är att det kan vara mycket svårt att ta sig ur beroendet.