GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ett elsystem under tryck

Sveriges elsystem pressas till gränsen, stängda pappersbruk och igångsatta oljekraftverket i Karlshamn räddar oss. Det är inte stabilt och inte klimatsmart.
Ledare • Publicerad 7 februari 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Ystads Allehandas politiska linje. Ystads Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
Onödig spännande med svensk elektricitet i ledningen.
Onödig spännande med svensk elektricitet i ledningen.Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

Tillskyndare av det 100 procent förnybara energisystemet påpekar ofta att de senaste årens tekniska och ekonomiska utveckling gjort sol- och vindkraft till de mest lönsamma energislagen att bygga och investera i.

Till viss del är det sant. Prisutvecklingen för kraftslagen har saknat motstycke, och det kommer att vara till stor nytta när världens energisystem ska ställas om. Mycket ny vindkraft byggs helt utan subventioner.

Det är bland annat det som gör det så märkligt att regeringen nu vill att den havsbaserade vindkraften ska få sina anslutningsavgifter subventionerade. Som Liberalernas Nyamko Sabuni och Joar Forssell skriver i SvD (4/2) försöker regeringen motivera förslaget med att den havsbaserade vinden ska bli lönsam, men “löser” problemet genom att flytta kostnaderna från vindkraftsproducenterna till elnätskunder som redan plågas av höga avgifter.

Den nya subventionen av väderberoende kraft sker dessutom i ett system som redan lider av balansproblem. Efter att Ringhals 1 och 2 stängts ner de senaste två åren har södra Sverige blivit allt mer beroende av import och reservkraft.

Den 4 februari beordrade Svenska kraftnät att oljekraftverket i Karlshamn skulle starta för att säkra tillgången på el, och under vintern har det södra elområdet periodvis importerat fossil el från Polen och Tyskland. Varningar kommer att marginalen till att man tvingas koppla bort vissa elkunder för att rädda systemet kommer från flera håll. ”Marginalerna har minskat och systemet har blivit mer instabilt. Det är en väldigt negativ utveckling som måste bromsas för att inte försätta oss i en situation som vi inte reder ut.”, säger Henrik Svensson, chef för kraftverket i Karlshamn till Fplus.

Miljöpartiets klimatpolitiske talesman Lorentz Tovatt skrattade på Twitter bort frågan med att importen var så liten, och lät ofrivilligt som de konservativa i miljödebatten som anser att vi kan fortsätta flyga som vanligt eftersom flygtrafiken utgör en så liten del av klimatutsläppen.

Bristen på planerbar produktion i landets södra delar påverkar möjligheten att föra över el från norr – i elsystemet behövs kraft som “håller emot” av spänningsskäl – men leder också till kraftigt svängande elpriser.

Nyligen rapporterade Dagens industri (3/2) att skogsbolaget Holmen flera gånger stoppat produktionen i två pappersbruk på grund av höga elpriser. Visst kunde de ha prissäkrat sina elköp på marknaden, men det förtar inte poängen: rätt ofta är priserna i södra Sverige numera tio gånger högre än i norr.

I bland annat Skåne betalar konsumenter och industrier ofta betydligt högre elpriser än andra delar av landet. Det hotar också investeringar, säker elleverans är en förutsättning för många industrier. Samtidigt ställer samhället om till allt mer elberoende;, elbilar ska laddas, hamnar har byggt elanslutningar, digitaliseringen av kommunikation och arbete som vi tar som självklar kräver stora mängder el och invånarantalet växer. Få moderna hushåll och företag klarar ett längre uppehåll utan ström. Särskilt i kyla.

Situationen är allvarlig, men framför allt utgör den en varning om framtiden. Sverige håller på att gå från en elproduktion som levererat pålitlig, fossilfri och billig el till både industri och konsumenter, till ett nyckfullt, importberoende och mer utsläppstungt system. Riktningen behöver läggas om. En bra början är att säga till nej till ytterligare subventioner till vindkraften.

Joakim Broman
Petter BirgerssonSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.