Annons

Finns ett blått svar på Ystads rödgröna trio?

En samspelt rödgrön trio möter Ystads väljare 2022. Borgerligheten måste ha ett svar på hur kommunen ska utvecklas för att få behålla makten.
Ledare • Publicerad 27 oktober 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Ystads Allehandas politiska linje. Ystads Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
Eva Clausson (C), Cecilia Magnusson Svärd (S) och Marina Nilsson (MP).
Eva Clausson (C), Cecilia Magnusson Svärd (S) och Marina Nilsson (MP).Foto: Carl Johan Engvall

Att Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centerpartiet i Ystad bildar en så tydlig trio att en gemensam budget inte är något konstigt, det är varken överraskande eller nytt. Centerpartiets vägval vänsterut är tydligt och någon allians av det gamla slaget är längre bort än någonsin tidigare. Precis efter förra valet såg det annorlunda ut, då bjöd Centerpartiet i Ystad frikostigt på politisk cirkus när man ena dagen sade sig stödja ett borgerligt styre för att nästa dag välja det röda laget. För väljarna är det numera tydligt var Centerpartiet i Ystad hör hemma.

Budgetmässigt betyder det att de rödgröna är lite frikostigare med skattebetalarnas pengar och föredrar kommunalt byggande av bland annat äldreboende. På kort sikt är skillnaderna inte avgörande men på längre sikt blir det stora effekter om mindre utrymme ges för privata aktörer för att investera i den kommunalt styrda delen av omsorg och utbildning. Tillsammans med löften om ny idrottshall blir det mycket för skuldtyngda Ystads kommun att bära. Det vill till att de stora investeringarna i hamnprojektet också ger kassaflöde åt andra hållet för att trycket på skattehöjarknappen inte ska bli alldeles för intensivt.

Annons

De tre rödgröna förefaller samspelta, men mest med idéer om hur mer skattemedel ska förbrukas. Det är dock en smula underligt att de så tydligt markerar att någon gemensam budget inte ska läggas inför valet 2022 (YA 26/10). De kommer ändå att få jämkas samman när de tre avser att ta makten, med eller utan stöd från Vänsterpartiet. Det är för övrigt troligt att Vänstern stärker sitt stöd även i Ystad om framgången på riksplanet håller i sig.

Försök till maktövertagande skulle kunna ske redan tidigare, eftersom de tre är betydligt större än det sittande styret som numera – efter Göran Göranssons uteslutning från KD – inte heller har majoritet i kommunfullmäktige tillsammans med SD.

Det viktiga för Ystad är inte det politiska spelet här och nu. Kommande år tar man sig genom på ett eller annat sätt. Men det gäller mer vad som händer med Ystad på sikt. I grunden finns fog för optimism i en liten men expanderande kommun med ypperligt läge och gott rykte. Potentialen för inflyttning är stor. Med ännu bättre kommunikationer kan Ystad locka fler, inte minst ur den kategori av människor som värdesätter småstaden, kulturen och havet. Ystad har samtidigt ett imponerande näringsliv, med en blandning av industri, handel, turism, tjänsteföretag och jordbruk. Skolor av bra standard finns på alla nivåer. Staden har till och med en egen tidning med starkt varumärke!

Men med det kommer också svårigheter som inte ska underskattas. En påtaglig risk är skuldsättningen samt risken att i övermodig expansionsyra ta i för mycket. De gamla investeringarna i arena, badhus och hamn måste följas upp minutiöst innan nya stora åtaganden görs. Med inflyttning kommer krav på nya investeringar som måste hanteras här och nu, med eller utan privata aktörer.

Den rödgröna trion har en del svåra uppgifter framför sig. Att leda Ystad handlar inte enbart om att gräva i spenderbyxornas stora fickor. Även de rödgröna måste berätta hur deras planer ska finansieras och hur skulderna ska hanteras.

Borgerligheten har fått styra Ystad på pappret men är samtidigt svag, egentligen alldeles för svag för att leda kommunen. Ett stort beroende av Sverigedemokraterna var en dålig utgångspunkt från start som blev än svårare med den interna maktstriden. Egen majoritet i valet 2022 känns mycket långt borta för de tre borgerliga, men för varje mandat de vinner, desto mer stärks möjligheten att styra med fast hand.

Inför nästa mandatperiod måste den blå trion med M, KD och L börja om på nytt med tydligt besked till väljarna vad man vill under ny ledning. Borgerligheten borde sikte på att utveckla staden för dem som bor här nu och tona ner fokuset på att tala om expansion. En välskött kommun är alltid attraktiv och det är ändå inte storstaden den som flyttar till Ystad söker.

Ta fasta på det som fungerar väl och utveckla det. Privata aktörer i det offentliga ska mötas av självklara krav på att bidra till kvaliteten som erbjöds i Ystads kommun, samtidigt som den egna verksamhetens mål alltid ska vara att leverera bäst. Ett borgerligt styre bör också fundera på hur de kan agera för att dra mer privat kapital till kommunen. Kan de tagna investeringarna i hamnen på något sätt öppna för det?

Petter BirgerssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons