Annons

Anders Gustafsson: FN-experter gör sig till Putins nyttiga idioter

Det vore diskriminering att porta ryska idrottsmän rån OS i Paris anser FN-experter. Man tar sig för pannan!
Anders GustafssonSkicka e-post
Ledare • Publicerad 4 februari 2023 • Uppdaterad 8 februari 2023
Anders Gustafsson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Ystads Allehanda politiska etikett är liberal.
Ryska idrottsmän borde inte vara välkomna på OS.
Ryska idrottsmän borde inte vara välkomna på OS.Foto: Stina Stjernkvist/TT

I januari vädjade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj till Frankrikes president Emmanuel Macron om att ryska idrottsmän inte ska få vara med och tävla på OS i Paris 2024. Flera länder – som exempelvis Polen och Lettland – har tagit ställning mot att ryska idrottare ska få medverka (SVD den 31 januari).

Den Internationella olympiska kommittén, IOK, är inne på spåret att ryska (och belarusiska) idrottsmän ska få delta i olympiska spelen – men under neutral flagg (DN den 2 februari). ”Ingen atlet ska förhindras att tävla bara på grund av nationaliteten i sitt pass”, deklarerar IOK. Men ryska idrottsmän som aktivt stöttat kriget i Ukraina ska inte få tävla. Där går en gräns för IOK.

Annons

Beslutet applåderas av FN-experter tillsatta av FN:s råd för mänskliga rättigheter – ni vet det där rådet som namnet till trots ådragit sig massiv kritik eftersom en lång rad diktaturer är medlemmar av det.

”Att porta ryska idrottsstjärnor från OS är därför inte en fråga om diskriminering”
Anders Gustafsson

Ja, 2018 krävde Fredrik Malm, utrikespolitisk talesperson för Liberalerna, till och med att rådet borde läggas ner. ”Rådet har inte blivit en aktör för att driva arbetet för människorätten framåt, utan i stället en institution där auktoritära stater och diktaturer håller varandra om ryggen för att blockera kritik och fördömanden”, menade Malm (SVT den 21 juni 2018).

Men åter till experterna. Vad tyckte nu de?

I ett uttalande menar FN-experterna att det vore fråga om diskriminering att porta ryska (och belarusiska) idrottsmän från OS.

FN-experterna riktar också kritik mot IOK för medelvägen att åtminstone porta de ryska idrottsmän som öppet propagerar för kriget, vilket öppnar upp för ”för yttre påverkan och tolkning” (DN den 2 februari).

Man tar sig för pannan.

”Kriget är blott en fortsättning på politiken med andra medel", sa preussaren Carl von Clausewitz. Man skulle lika gärna kunna säga att stora idrottsevenemang, som de olympiska spelen, blott är en fortsättning på politiken med andra medel.

Det är ingen slump att stater som Ryssland, Kina och Qatar gör allt i sin makt för att få arrangera stora sportmästerskap – av det enkla skälet att de ska vara propagandauppvisningar för regimen.

Det är ingen slump att ryska underrättelsetjänsten var inblandad i att dopa ryska idrottsmän under OS i Sotji (SVT den 29 januari 2018) – många medaljer ska vittna om Rysslands storhet och framgång.

Att porta ryska idrottsstjärnor från OS är därför inte en fråga om diskriminering - det är ett sätt att inte låta Ryssland få propagandasegrar på bästa sändningstid. Och detta gäller oavsett om idrottsmännen tävlar under neutral eller rysk flagg.

Volodymyr Zelenskyj har bjudit in Internationella olympiska kommitténs ordförande Thomas Bach till fronten – han borde utvidga inbjudan till dessa FN-experter.

Annons
Annons
Annons
Annons