GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Fotbolls-vm hör inte hemma i Qatar

Det blir för mycket blod på fotbollen om nästa års vm spelas som planerat i Qatar.
Ledare • Publicerad 19 september 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Ystads Allehandas politiska linje. Ystads Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
Sverige gjorde mål mot Spanien i kvalet till vm i Qatar. Ett vm som bör spelas på annan plats.
Sverige gjorde mål mot Spanien i kvalet till vm i Qatar. Ett vm som bör spelas på annan plats.
Foto: Nils Petter Nilsson / TT

Seger mot Spanien och förlust mot Grekland. Så summerades fotbollslandslagets senaste VM-kvalmatcher. Fyra matcher i oktober och november blir avgörande för om Sverige tar sig in i turneringen. Fotbolls-VM i Qatar nästa vinter kryper närmare, arenabyggena går in i sina slutskeden. Till dess ska allt bli klart, till vilket pris som helst.

"Livet har blivit en krossad spegel”, säger Bhumisara till Amnesty International. "Allt är i skärvor." Hennes man, Yam Bahadur Rana, en nepalesisk gästarbetare på Qatars flygplats, dog i februari 2020 och är ett av exemplen som människorättsorganisationen tar upp i en ny rapport. Där konstateras att Qatar underlåtit att utreda tusentals dödsfall bland gästarbetare det senaste decenniet.

Sedan tidigare har korruptionsskandaler avslöjats både kring tilldelningen av Qatar-VM och VM i Ryssland 2018. 2015 arresterades ett dussintal FIFA-toppar och flera har dömts.

Det är till det här mästerskapet vi försöker kvala in.

Häromveckan ställde Svenska fotbollförbundet in den planerade januariturnén i Qatar. Kritiken blev för hård. Men få tycks beredda att tänka tanken fullt ut. Varför har fotbollsförbunden inte agerat? Varför är planen fortfarande att spela VM i Qatar nästa år? När ska fotbollen städas ur, om inte nu?

Det är för sent att flytta, har en del – däribland Sveriges förbundskapten Janne Andersson – menat. (Det var enligt många för sent också 2019, och enligt andra 2017.) Ett annat sätt att se på det är att det är för farligt att inte flytta. Om världens fotbollsförbund accepterar det som sker i Qatar kommer vad som helst att kunna passera i framtiden.

Det är praktiskt svårt och besvärligt, absolut. Men ett land som USA har arenor, infrastruktur och resurser att arrangera stora evenemang med kort varsel. Storbritannien likaså. Ursäkterna duger inte, har aldrig gjort det, och det är dags att agera innan vi ännu en gång cementerar fotbollens korruption. Ställ in Qatar-VM, flytta det och städa ur fotbollen en gång för alla.

Joakim BromanSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.