GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Malin Lernfelt: Hejdå ligister, biblioteken tillhör de skötsamma!

Från och med första juli är det möjligt att ge tillträdesförbud till bibliotek och simhallar för personer som uppför sig illa mot personal och andra besökare.
Malin Lernfelt
Ledarkrönika • Publicerad 28 juli 2022 • Uppdaterad 29 juli 2022
Malin Lernfelt
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Ystads Allehanda politiska etikett är liberal.
Slutstökat?
Slutstökat?Foto: Stina Stjernkvist/SvD/TT

De senaste åren har rapporterna om tilltagande stök och våldsamma situationer på offentliga platser som bibliotek och badhus duggat tätt. Enligt en BRÅ-rapport från 2020 förekommer det bråk, hot, trakasserier, stölder och sexuella kränkningar på i stort sett varenda bibliotek eller simhall numera. Variationen är naturligtvis stor. Men ingen går säker. Ofta handlar det om ett relativt litet antal besökare som förstör för alla andra. Företrädesvis pojkar och män i straffmyndig ålder.

”Enligt en BRÅ-rapport från 2020 förekommer det bråk, hot, trakasserier, stölder och sexuella kränkningar på i stort sett varenda bibliotek eller simhall numera”
Malin Lernfelt

Fram till nu har det inte varit möjligt att fatta beslut om tillträdesförbud eftersom bibliotek och simhallar räknas som offentliga platser och det är en demokratisk rättighet att vistas på sådana. Vid halvårsskiftet trädde dock en ny lag i kraft som förändrar läget. Tidigare i våras gavs butiksinnehavare laglig möjlighet att förbjuda tillträde för personer över 15 år som burit sig illa. Från 1 juli 2022 gäller samma regler även för bibliotek och simhallar.

“Det handlar om att kunna porta individer som trakasserar och inte kan bete sig, personer som stör ordningen på olika sätt. Vi har inte haft möjligheten att kunna kasta ut dem tidigare”, sade justitieminister Morgan Johansson (S), vid en pressträff i samband med att den nya lagen trädde i kraft.

Förhoppningsvis kan den nya lagen leda till att de anställda på landets bibliotek och simhallar återigen får en rimlig arbetsmiljö. Att de slipper känna oro för att utsättas för hot och trakasserier, tvingas hantera berusade och narkotikapåverkade personer som kastar böcker omkring sig eller aggressiva besökare som tafsar på kvinnor i baddräkt, skvätter på andra och går till angrepp när de tillrättavisas. I bästa fall leder de nya bestämmelserna även till att människor som under lång tid undvikit att besöka simhallar och bibliotek av rädsla för att mötas av våld och hot hittar tillbaka.

Biblioteken spelar en oerhört viktig roll i vårt samhälle. De är bärare av vår yttrandefrihet, tryckfrihet och demokrati på ett sätt som få andra institutioner kan jämföra sig med. Även simhallarna har stor betydelse för att människor som lever i ett land omgivet och genomskuret vatten ska ha möjlighet att lära sig simma och få vattenvana. Därför är det fullständigt oacceptabelt att våldsverkare tillåtits hålla dessa allmänna platser i ett järngrepp med hot om våld och trakasserier. Att regeringen nu satt ned foten och personalen har rätt att kasta ut bråkstakarna samt upprätta tillträdesförbud är därför alldeles utmärkt.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.