GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Hellre utomhusrink än lyxarena

Det är bättre att skattepengar går till lekvänliga gräsytor, isbanor utomhus och enkla planer för bollsporter än till exklusiva arenaprojekt.
Ledare • Publicerad 6 januari 2023
Detta är en ledarartikel som uttrycker Ystads Allehandas politiska linje. Ystads Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
En varvrekordhållare på den tiden när Trelleborg höll sig med utomhusis.
En varvrekordhållare på den tiden när Trelleborg höll sig med utomhusis.Foto: Mattias Bolin

Låt oss för en stund lämna Skåne och köra upp längs den blekingska kusten, vidare förbi Kalmar mot ett rykande och luktande Mönsterås – snart stöter vi på Oskarshamn.

Den småländska kommunen är känd för sitt kärnkraftverk, Scaniafabriken och numera också för sitt ishockeylag. Laget spelar sina matcher i en mycket enkel hockeylada av det gamla slaget. Publikplatserna är begränsade men ljudkulissen blir fin när hemmafansen drar igång. Här finns inga exklusiva loger som i konkurrenternas moderna arenor. Inramningen lär ha bidragit till att knäcka många motståndare. Festligt, folkligt, fullsatt, som den gamla sportklyschan lyder. Bortalagen hatar det de möter.

Tyvärr hatar också klubben sin hemmaplan. Klubben vill ha nytt. Sponsorerna vill ha nytt. Och kommunledningen vill ha nytt. ”Men eftersom vi ännu inte vet vad det kommer att kosta att bygga arenan, vill jag inte gissa eller spekulera hur vi ska finansiera den.” sa kommunalrådet Andreas Erlandsson (S) till SVT i januari i år.

På frågan om kommunen har råd svarar kommunalråd Erlandsson: ”Jag vill vända på det: Har vi råd att INTE bygga ny arena? Vi är en kommun som växer och ökar i befolkning. Vi måste öka vår attraktivitet och IKO är ett starkt varumärke som kommer att bidra till kommunens varumärke.”

Det känns igen, det skulle kunna handla om vilken svensk kommun som helst med något lag i någon av de högre ligorna i fotboll, ishockey eller handboll.

Några månader senare lanserade Oskarshamn kommun ett helt annat initiativ, ett omfattande sparprogram. Styret – en koalition mellan Socialdemokraterna och Moderaterna – fann bland annat besparingar i nedläggning av en förskoleavdelning, en uppskjuten nybyggnad av förskola, indragna pedagogiska måltider för förskolepersonal, försämrad gatubelysning (Oskarshamnsnytt). Och så kom man på att man kan dra ner på is! Genom att inte spola och frysa en konstgräsplan sparar kommunen 750 000 kronor på två år. Däremot fortskrider utredningsuppdraget om en ny arena – en utredning som kostar 2 miljoner kronor.

Varför då denna utflykt till den småländska ostkusten?

Oskarshamn ska inte hängas ut som unikt. Poängen här är pedagogisk.

Kärnuppdragen utgör den stora massan av utgifter och då är det där kommunpolitiker ser sig tvungna att spara när det kniper. Däremot ses stora dyra arenaprojekt med andra glasögon. Då är det marknadsföring och storskalig glans som gäller. Kommuner gör gemensam sak med elitlagen och tror att den kommersiella verksamheten är ett kommunalt uppdrag att skydda. Det gäller oavsett om socialdemokrater eller moderater styr – eller om de styr tillsammans, som i Oskarshamn.

Det är befängt att svenska kommuner ska tävla med varandra i att via sina arenaåtaganden sponsra elitlagens emellanåt extremt höga löner. Snittlönen i högsta hockeyligan ligger exempelvis någonstans över 120 000 kronor i månaden (Idrottens affärer). Det samtidigt som kommuner drar in på kärnverksamheten och på platser för den breda allmänhetens motion och rekreation.

När de sydskånska kommunerna prioriterar för framtiden bör det varken vara arenor eller kommunalrådsarvoden som står i fokus när skatteintäkterna ska fördelas. Istället bör politikerna koncentrera sig på kärnuppgifter som skola och omsorg – samt på att bygga en stad som inbjuder allmänheten till aktivitet.

Petter BirgerssonSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.