unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Henrik Fritzon (S): Ett jämlikt och hållbart Skåne 2030

Hur ska Skåne utvecklas i rätt riktning de kommande tio åren? Ledarsidan låter Region Skånes ledande politiker ge sin framtidsvision. I dag skriver Henrik Fritzon, regionråd och gruppledare för Socialdemokraterna.
Detta är en personligt skriven text i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

I det läge vi befinner oss i nu är det förstås inte helt enkelt att lyfta blicken. Pandemin påverkar våra liv och vår hälsa i en nästan ogreppbar omfattning. Många skåningar har blivit av med sitt jobb och de som redan var arbetslösa sedan tidigare får det ännu svårare att komma in på arbetsmarknaden.

Samtidigt visar pandemin att i tider av kris vänder vi oss till det gemensamma, det blir tydligt hur viktig den offentliga sektorn är. Många har åsikter om den, men alla inser att en fungerande sjukvård, bra skola och äldreomsorg är grunden för ett modernt välfärdssamhälle.

Jag tror att pandemin förändrar människors syn på detta även på lång sikt, och att vi nu går in i en ny politisk tid då det kommer att ses som alltmer självklart att välja satsningar på välfärden före fortsatt låg skatt. Om tio år är förhoppningsvis inte Skåne en region som strävar efter att ha lägst skatt i landet, utan domineras av idén att ha den bästa sjukvården, den bästa kollektivtrafiken och den bästa infrastrukturen i landet.

För att kunna finansiera välfärden när alltfler blir äldre och fler sjukdomar och diagnoser kan behandlas krävs tillväxt och fler jobb. Region Skåne kan här göra avgörande insatser genom bättre kollektivtrafik och infrastruktur och framåtsyftande miljö- och klimatpolitik.

En viktig åtgärd är att öka matchning mellan de jobb som finns och arbetskraftens kompetenser. Det kräver fler omställnings- och yrkesutbildningar som är anpassade efter arbetsmarknadens behov. Fungerande kommunikationer är också en del i att förbättra den skånska arbetsmarknaden. Det är därför vi, gemensamt över blockgränsen, arbetar för en förbindelse mellan Helsingborg och Helsingör och för höghastighetsbana till Stockholm och Göteborg. Kommunikationerna inom Skåne måste också byggas ut. Det ska vara lätt att ta bussen eller tåget, såväl i de större städerna som på landsbygden. Tågen ska gå i tid och vara rena och bekväma. Det kräver investeringar i nya linjer, nya tåg och underhåll av järnvägen.

År 2030 är min vision att vi har en förbindelse mellan Helsingborg och Helsingör i form av två tunnlar, en för väg och en för tåg. HH-förbindelsen ger Helsingborg och nordvästra Skåne samma tillgänglighet till Köpenhamn som Malmö och sydvästra Skåne idag har via Öresundsbron. Det ger invånarna i nordvästra Skåne och södra Halland tillgång till en mycket större arbetsmarknad och företagen får en större rekryteringsbas. Den ökar tillgängligheten till Köpenhamns flygplats med tåg och stärker den globala tillgängligheten för företag i norra Skåne och södra Halland. De administrativa gränshinder som fortfarande finns kvar mellan Sverige och Danmark måste också åtgärdas.

En annan viktig fråga jag vill lyfta i arbetet för ett hållbart Skåne är miljö- och klimatpolitiken som bör vara en integrerad del av vår samhällsutveckling. Region Skåne har vidtagit åtgärder för att minska utsläppen av växthusgaser, men regionen måste minimera sina utsläpp.

Regionen behöver också möta den ökade efterfrågan på el på ett hållbart sätt. Skåne ska bli ledande inom produktion av förnyelsebar energi. Med en kombination av satsningar på sol- och vindkraft kan produktionskapaciteten bli mer stabil. Idag är elpriserna högre i Skåne än i övriga landet. Det måste ändras omgående.

Jag hoppas och arbetar för ett mer sammanlänkat, hållbart och jämlikt Skåne och en mer integrerad Öresundsregion med högre sysselsättning. Det är min vision för 2030.

Henrik Fritzon (S)

Läs mer

Hennes bok är en samhällskritisk väckarklocka

Boksläpp:. Systemstopp - omstart för en hållbar framtid.
Hennes bok är en samhällskritisk väckarklocka

Skadegörelse: Klotter på livsviktig skylt polisanmält

Simrishamn. Skyltar avsedda att rädda liv förstörda.
Skadegörelse: Klotter på livsviktig skylt polisanmält

Politiker inte överens om plats för möten

Simrishamn. Ingen avskildhet för överläggningar, enligt S.
Politiker inte överens om plats för möten

Förtydligande kring jäv efterlyses av politiker

Politik. Det tog mer än än en timmes debatt för fullmäktigeledamöterna att nå en enad inställning till frågan.
Förtydligande kring jäv efterlyses av politiker

Frida Green inför duellen: ”Åh nej inte mot Paul”

Melodifestivalen 2021. Frida Green tog sig vidare till andra chansen som debutant i mello-festen. På lördag framträder hon igen med sin låt ”The Silence”.
Frida Green tog sig vidare till andra chansen som debutant i mello-festen. På lördag framträder hon igen med sin låt ”The Silence”.

Sofia Nerbrand: Mittens rike hotar hela världen

Ledare. Därför behövs en genomtänkt och långsiktig strategi för att hålla den kinesiska kommunistdiktaturen stången.
Sofia Nerbrand: Mittens rike hotar hela världen

Ledare: Ryska spioner måste avslöjas

Ledare. Utländsk underrättelseverksamhet hotar Sveriges säkerhet.
Ledare: Ryska spioner måste avslöjas

De får högst betyg av vårdcentralerna i sydöstra Skåne

Tomelilla. Tomelillas vårdcentral på plats 4 enligt kunderna.
De får högst betyg av vårdcentralerna i sydöstra Skåne

Mätta Ivarsson (MP): Skåne behöver mer öppenhet, inte stängda gränser

Gästkrönika. Hur ska Skåne utvecklas i rätt riktning de kommande tio åren? Ledarsidan låter Region Skånes ledande politiker ge sin framtidsvision. I dag skriver Mätta Ivarsson, gruppledare för Miljöpartiet.
Mätta Ivarsson (MP): Skåne behöver mer öppenhet, inte stängda gränser

Gilbert Tribo ochLouise Eklund (L): Så blir Skåne möjligheternas plats för fler

Gästkrönika. Hur ska Skåne utvecklas i rätt riktning de kommande tio åren? Ledarsidan låter Region Skånes ledande politiker ge sin framtidsvision. I dag skriver regionråden Gilbert Tribo (L) och Louise Eklund(L).
Gilbert Tribo ochLouise Eklund (L): Så blir Skåne möjligheternas plats för fler

Tiden rinner ut för borgerligheten

Ledare. Liberalernas SD-fokus tar inte bara död på det egna partiet. Det riskerar att ta svensk borgerlighet med sig i graven.
Tiden rinner ut för borgerligheten

Patriks allra sista prat till mamma Birgitta

Sommar i P1 2020. Det känns som vi alla sitter vid hennes dödsbädd och minns hennes liv
Patriks allra sista prat till mamma Birgitta