Höjd skatt hotar jobben

Ledare Artikeln publicerades

Massiv kritik riktas mot de skattehöjningar som regeringen föreslagit. Kommer Andersson att lyssna?

Finansminister Magdalena Anderssons (S) fula utspel i måndags där hon sorgset klagade över att ”det är en tom lada vi kommer till” spreds först ut av riksmedierna okommenterat, men kritikerna har sedan stått på rad – en rad nästan längre än kön till Ullared.

Alliansledarna Annie Lööf (C) och Anna Kinberg Batra (M) rasade självklart, och till slut kom förre finansministern Anders Borg (M) tillbaka från älgjakten och kommenterade anklagelserna. ”Jag tror inte att någon som gör internationella jämförelser skulle dela den bedömningen” (Dagens Industri 17/10).

Mer oberoende Finanspolitiska rådet gav sitt utlåtande i torsdags: ”Nuvarande underskott innebär inte något hot mot de offentliga finansernas långsiktiga hållbarhet. I ljuset av den långa lågkonjunkturen bedömer vi att de offentliga finanserna är i gott skick, särskilt jämfört med andra länder.” Inte alls tomt i ladorna, alltså.

Andersson ville med sittutspel naturligtvis förbereda svenskarna på skattehöjningar och eventuella ekonomiska problem som kan uppkomma som konsekvens av dem samt olika utgiftshöjningar. Man behöver helt enkelt samla argument för att göra mottagarna positivare till sådant som kan göra lönebeskedet en aning tristare att läsa. Vem vill ha höjda skatter om statsekonomins lada är sprängfull?

Många har de senaste veckorna uttryckt oro för hur höjda skatter påverkar Sverige. MP och S vill göra museibesök avgiftsfria, ge fri välfärd till fler och höja a-kassan. Men det som i stunden kan uppfattas som generöst riskerar att krympa totala summa pengar som finns att fördela på sikt.

Nu har finansministerns egen expertmyndighet Ekonomistyrningsverket (ESV) också gett sin dom över regeringens skatteförslag. ESV varnar för att skattehöjningar kommer att minska både utbud och efterfrågan på arbetskraft och dessutom dra ner antal arbetade timmar.

Förslaget lämnades ut på remiss i början av oktober och svaren är inte nådiga. Arbetsförmedlingen ser en risk för att antalet jobb kommer att minska. Saco tror att förslagen leder till att det kommer att löna sig ännu mindre än idag att utbilda sig.

I en tid när fler skullebehöva komma ut i jobb skickar regeringens förslag dem tillbaka till soffan. Om inte Andersson lyssnar på kritiken är det pinsamt ansvarslöst.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) skrev på Twitter för ett par veckor sedan att: ”Sverige behöver fler människor i arbete och fler arbetade timmar”. Hon kanske borde föra samtal med finansministern?

Tyvärr är nog problemet att det inte är S som styr just nu, utan att det är spenderglada V och MP som kör – och dem får man lust att be blåsa i alkomätaren när man hör om deras idéer och förslag. Se upp, skattebetalare. Diket är nära.