Annons

Sofia Nerbrand: Hoppas Keir Starmer vågar omsätta sin jättevinst

Den nya Labourregeringen måste genomföra ordentliga förändringar för att komma tillrätta med den vikande ekonomin. Britterna förväntar sig inget mindre.
Sofia NerbrandSkicka e-post
Ledare • Publicerad 5 juli 2024 • Uppdaterad 8 juli 2024
Sofia Nerbrand
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Ystads Allehanda politiska etikett är liberal.
Labours partiledare Keir Starmer talar till sina väljare på Tate Modern i London, dagen efter han vunnit parlamentsvalet.
Labours partiledare Keir Starmer talar till sina väljare på Tate Modern i London, dagen efter han vunnit parlamentsvalet.Foto: Kin Cheung

V for victory! Inte sedan Churchills dagar har en nybakad brittisk premiärminister kunnat göra anspråk på devisen på samma sätt som Keir Starmer. Labour vann en jordskredsseger i torsdagens val. Föga förvånande, men ack så betydelsefullt.

Britterna har visat att de vill ha förändring. Det liberalkonservativa partiet Tories, som suttit vid makten i 14 år, har efter ett antal politiskt turbulenta år med Boris Johnson och Liz Truss, Brexit, pandemin och ekonomisk tillbakagång fått sig en rejäl näsbränna. Elva ministrar förlorade sina platser i parlamentet och Rishi Sunak, som förvisso stabiliserat situationen under sin tid som regeringschef, meddelade på fredagen att han kommer att avgå som partiledare.

Annons

Dock ska det påpekas att det brittiska valsystemet med enmansvalkretsar får mandatfördelningen att svänga rejält trots mindre väljarrörelser. Labour får hela 412 parlamentsledamöter medan Tories bara får 121, trots att Labour gick upp 2 procent till 33 procent och Tories fick 24 procent.

Liberaldemokraterna får historiskt många mandat – 71 – som utdelning för sina 13 procent av rösterna. Det skotska separatistpartiet, SNP, förlorade däremot 38 mandat, medan missnöjespartiet Reform UK gick upp 13 procent och frontfiguren Nigel Farage blev MP. Farage ska inte underskattas. Han är högst delskyldig till att Storbritannien lämnade EU och nu lovar han att utmana Labour på bred front.

Det finns onekligen ett utrymme för missnöje. Valresultatet speglar snarare kritik mot Tories och de sämre levnadsförhållandena än en entusiasm för Labour and Keir Starmer. Den nya premiärministern har svag lyskraft jämfört med många brittiska politiker och han tar över ett land där reallönerna har sjunkit, barnfetman breder ut sig och Brexit inte innebar den konkurrensfördel globalt som många hoppades.

”En jordskredsseger kan lätt vändas till storförlust. Det vet Tories, som nu behöver slicka såren.”

Keir Starmer slog fast redan i sitt första tal utanför 10 Downing Street att förändringsarbetet börjar omedelbart och att regeringens första prioritering är landet och inte partiet. Han utsåg sina ministrar i en strid ström på fredagseftermiddagen. Särskilt den nya finansministern, Rachel Reeves, har ett styvt jobb framför sig att komma tillrätta med den vikande produktiviteten i den brittiska ekonomin.

Även migrations- och Mellanösternpolitiken är explosiv materia. Många muslimer övergav Labour för oberoende kandidater som har en mer propalestinsk linje. Partiledaren Keir Starmer har tagit avstånd från sin företrädare Jeremy Corbyns antisemitism och har en mer balanserad hållning till konflikten mellan Israel och Hamas. (Keir Starmers hustru är judinna och paret uppfostrar sina två barn enligt hennes tro och traditioner). Nu kommer emellertid Corbyn tillbaka till Westminster efter att ha vunnit i Islington, också som oberoende kandidat.

Trots att Labour har egen majoritet i parlamentet talar mycket för att Keir Starmer och hans kabinett har en turbulent resa framför sig. Oppositionen lär inte sluta vara högljudd och många, många väljare har visat att de inte räds byta parti när de är missnöjda. En jordskredsseger kan lätt vändas till storförlust. Det vet Tories, som nu behöver slicka såren.

Storbritanniens nya premiärminister Keir Starmer och hans hustru Victoria promenerar till sin nya bostad på 10 Downing Street i London.
Storbritanniens nya premiärminister Keir Starmer och hans hustru Victoria promenerar till sin nya bostad på 10 Downing Street i London.Foto: Kin Cheung
Annons
Annons
Annons
Annons