GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Hur tror Schyman att Hitler besegrades?

Det går inte att kriga sig fram till fred, skriver Gudrun Schyman i vänstertidningen ETC. Det är klart det gör, det var ju så de allierade vann över Hitler.
Ledare • Publicerad 26 juli 2022 • Uppdaterad 27 juli 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Ystads Allehandas politiska linje. Ystads Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
Gudrun Schyman, tidigare ledare för Vänsterpartiet, Feministiskt initiativ och numera Klimatalliansen.
Gudrun Schyman, tidigare ledare för Vänsterpartiet, Feministiskt initiativ och numera Klimatalliansen.Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Sedan den 24 februari har vi i nyhetsinslag efter nyhetsinslag fått bevittna den ryska krigsmaskinens hänsynslösa framfart i Ukraina. Nästan dagligen har vi fått se hur Ryssland terrorbombar civila mål som sjukhus, bostadshus och vi har fått se bilder på oskyldiga civila som blivit ihjälskjutna på öppen gata. Utanför teatern i Mariupol – i vilken ett stort antal människor sökt skydd – hade man med stora bokstäver skrivit ”BARN” – ändå bombades den till endast en grushög återstod.

Den ryska terrorn i Ukraina har skakat om både opinionen och vår regering. Trots en inledande vacklan är Sverige nu på väg in i Nato, försvaret ska få mer pengar och Ukraina har mottagit svenska vapen för att kunna stå upp mot anfallaren.

Men en som – uppenbarligen – inte har rubbats nämnvärt i sin 68:a världsbild är den tidigare vänsterledaren Gudrun Schyman – numera aktuell frontfigur för Klimatalliansen.

I en artikel i vänstertidningen Dagens ETC (den 24 juli) levererar Schyman den ena vänsterplattityden efter den andra i en betraktelse över Ukrainakrisen och vilka lärdomar vänstern måste dra av densamma.

Av Schymans text får vi bland annat veta att det inte går att ”kriga sig fram till fred”, att vi behöver ”visionen om en värld utan vapen mer än någonsin” och att det ”behövs alltså fler bord. Inte fler bomber”.

Schymans text är som en enda lång vänstervariant av de där visdomsorden som alltid brukade finnas längst ner på varje sida i papperskalendern, på den tiden de var var mans egendom: Gör dej inte till domare över din granne för än du har gått två månader i hans mockasiner.

Den gamla vänsterledaren verkar inte ha följt händelseutvecklingen särskilt väl. Försöken att gå diplomatins väg har inte ignorerats. Inför Rysslands fullskaliga invasion åkte europeiska ledare i skytteltrafik till Moskva för att undvika en storskalig rysk invasion.

Ryssland har därtill visat sig vara en fullkomligt opålitlig förhandlingspart. Under helgen bombades hamnen i Odessa – blott en dag efter att Ukraina och Ryssland skrivit under ett avtal som gör det möjligt att frakta ut spannmål från Ukraina och över Svarta havet.

Och visst går det att kriga sig fram till fred. Hur tror Gudrun Schyman att de allierade vann över Adolf Hitler och Nazityskland? Det var knappast genom vänortsavtal och mellanfolkliga kulturutbyten. Däremot är en annan erfarenhet från andra världskriget att Hitler inte nöjde sig med Münchenöverenskommelsen och avtalet med den tyske diktatorn gav knappast ”fred i vår tid”. Vi har ingen anledning att tro att Vladimir Putin skulle nöja sig, med låt säga, halva Ukraina. Det är därför Putin måste besegras i Ukraina – med stöd av väst.

Gudrun Schyman undrar ”på vilket sätt människorna i Ukraina är hjälpta av fler vapenleveranser”. Ja, det hjälper ju dem på så sätt att de kan försvara sig mot den krigsmakt som vill skjuta ihjäl dem, våldta dem och utplåna dess kultur.

Putins framfart i Ukraina har lett till en omfattande omprövning inom vänstern. En annan före detta vänsterledare, Jonas Sjöstedt, drev på inom sitt gamla parti för att det skulle gå med på att stödja Ukraina militärt. Den försvarsminister som så sent som i december 2021 sa att ”Vi ska inte gå med i Nato, varken nu eller senare” är nu med och för Sverige in i den västliga försvarsalliansen. Fredsveteraner som Lars Ångström har krävt att svenskt vapenstöd till Ukraina ska öka omedelbart.

Till denna skara hör dock inte Schyman. Hon vandrar fortfarande runt i samma gamla invanda cirklar som tidigare. Gud förbjude allt som har med Nato, USA och ”det militärindustriella komplexet” att göra!

Anders GustafssonSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.