Annons

Inte en dag för sent att Arbetsmiljöverket överger paragrafrytteriet

Mängder av privata initiativ har arbetat intensivt för att tillverka skyddsutrustning till sjukvården, men Arbetsmiljöverket har tidigare satt stopp. Men nu öppnar de upp för att privata initiativ inte längre ska riskera böter om de hjälper till.
Publicerad 27 mars 2020
Detta är en ledarartikel som uttrycker Ystads Allehandas politiska linje. Ystads Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
Är det ok enligt Arbetsmiljöverket?
Är det ok enligt Arbetsmiljöverket?Foto: Jessica Gow/TT

Patrik Roséns företag började tillverka skyddsvisir efter att ha kontaktats av Facebookgruppen “Sjukvårdshjälpen” (SR den 23 mars). Men då skred Arbetsmiljöverket till handling. Visiren bröt mot regelverket. De var inte “CE-märkta”. Maskerna kan inte heller gå under det undantag som EU-kommissionen beslutade om förra veckan för den så kallade “Skyddsmask 90”. För att skyddsvisiren skulle bli godkända krävdes godkännande av specifika myndigheter: Socialstyrelsen eller Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, vilket var svårt eftersom tillverkarna är privatpersoner och företag i icke-medicinska branscher. Hur maskerna har blivit tillverkade går då inte att veta säkert. Släpptes dessa masker ut på marknaden riskerade både tillverkare och arbetsgivare böter. Rosén hade således tusentals visir som låg och dammade eftersom han inte vågade skicka dem till sjukvården (SVT den 24 mars).

Arbetsmiljöverket själva påpekade då att regelverket var till för att “skydda personalen”. Torben Vincentsen som är chef på Arbetsmiljöverket berättade i en intervju med journalisten Emanuel Karlsten, som var först med att uppmärksamma Arbetsmiljöverkets regelkrångel, att “Det är en fråga om liv eller död, och sjukvården måste ha den säkraste utrustningen det går att få tag i, så det går inte att chansa med det här”. Resonemanget var alltså att det är bättre att inte ha någon skyddsutrustning alls, än att ha en som inte är godkänd av Arbetsmiljöverket.

Annons

Så går det när det sunda förnuftet försvinner till förmån för total undergivenhet inför byråkratin. Precis som utbildningsminister Anna Ekström (S) påpekade om att vissa kommuner har förbjudit barn till arbetslösa eller föräldralediga att vara i förskolan: “I vanliga fall hade jag blivit förbannad, men i det läge som råder nu så är det inte i vanliga fall” (SR den 24 mars).

Men nu tycks Arbetsmiljöverket ha ändrat sig, efter massiv kritik. De ska inte bötfälla privata initiativ som skickar skyddsutrustning till vården. Nu ”välkomnar” de i stället privata initiativ för att möta bristen på personlig skyddsutrustning, enligt Anna Varg, chefsjurist på Arbetsmiljöverket (SVT den 25 mars). Dessutom snabbutreder de möjligheten att godkänna skyddsutrustning som inte är CE-märkt (BLT den 26 mars).

Att Arbetsmiljöverket nu ändrat sig i frågan är välkommet. Det är dock absurt att det ska krävas ett uppror innan tjänstemännen på Arbetsmiljöverket tar sitt förnuft till fånga.

Emma JaensonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons