GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

IS-anhängarna måste åtalas

De som reste för att på ansluta sig till terroristsekten vars ambition var ett eget kalifat, måste på något sätt ställas inför rätta.
Ledare • Publicerad 6 september 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Ystads Allehandas politiska linje. Ystads Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
Foto från tidigare i år, al-Hol-lägret i Syrien.
Foto från tidigare i år, al-Hol-lägret i Syrien.
Foto: Baderkhan Ahmad

IS-anhängare av kvinnligt kön sitter fast i kurdisk-kontrollerade läger i norra Syrien. Nu har flera av dem kommit till Sverige eller är på väg hit. Det är lätt att hävda att kvinnorna inte har i Sverige att göra. Det har de inte på flera sätt. Det vore egentligen helt rimligt att den som ansluter sig till en organisation vars namn i sig talar om syftet med dess existens – en egen islamistisk stat – också anses ha kapat banden med sitt tidigare hemland. Medborgarskapet borde anses vara uppsagt i handling den dag någon lämnar Sverige i syfte att medelst terrorism etablera en annan stat. Så lätt fungerar det nu inte, även om man kunde önska det.

Bland annat Moderaterna har haft invändningar mot att utrikesdepartementet och utrikesminister Ann Linde aktivt medverkat i att ta kvinnorna till Sverige. Men det är inte självklart fel. Det är knappast heller rätt att någon annan ska behöva hantera misstänkta terrorister som har medborgarskap eller annan stark anknytning till Sverige. Sverige kan inte överlåta det ansvaret till kurderna.

Och det svenska medborgarskapet skulle förstås också kunna användas till att ställa IS-anhängarna inför rätta i Sverige. Nu blir inte heller det så lätt. När flera av kvinnorna nu kommer till Sverige är det långt ifrån säkert att de kommer att ställas inför rätta. Terrorexperten Magnus Ranstorp säger till Expressen att utan bildbevis blir det svårt att få till ett åtal och än mindre fällande dom.

Barnen som följer med kvinnorna är en sak, det kommer att krävas stora insatser för att ge dem en chans till någorlunda normalt liv. Men de kvinnor som reste frivilligt måste anses ha förverkat sitt föräldraskap.

Det är utan tvekan ett misslyckande av grandiosa mått om det svenska rättssystemet tvingas att stå bredvid och se på när extremister återvänder till det demokratiska land de som IS-anhängare lämnade för att i stället etablera ett nytt islamistiskt samhälle.

Att inte medlemskap i terrororganisationer har varit kriminaliserat i Sverige anses vara en hämmande faktor när det kommer till att döma dem. Landsförräderi kan tyckas vara uppenbart, men är knappast tillämpbart i Sverige – i Danmark har dock landsförräderilagstiftning använts mot IS-anhängare.

Gångna tiders lagstiftare har inte förutsett en sådan här situation. Men om jurister är kluriga på att finna kryphål bör det också finnas möjligheter att finna tillämpbara lagrum i dessa fall, och åtminstone göra allt vad som står i svenska statens makt för att komma till någon form av rättslig prövning i varje enskilt fall. Krigsbrott må vara svårutrett, men resurser bör läggas för att i internationellt samarbete försöka komma närmre den saken.

Rättvisa i någon slags objektiv mening lär dock aldrig skipas. Det är bara att hoppas att Säkerhetspolisen har den koll som är nödvändig på dessa individer.

Petter BirgerssonSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.