unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Jakten på ett styrsystem

Är det verkligen nya styrsystem som har sänkt den offentliga sektorn?
Var styret bättre förr?
Var styret bättre förr?
Foto: Johan Nilsson/TT
Detta är en ledarartikel som uttrycker Ystads Allehandas politiska linje. Ystads Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.

I SVT:s och Yellowbirds ”Jakten på en mördare” ges en bild av Skåne från 1989 och framåt, med en del snabba blickar ytterligare några decennier bakåt i tiden.

Det är omöjligt att inte slukas av regissören Mikael Marcimains skildring av perioden. De i huvudsak okända skådespelarna är skarpögt scoutade, de flesta behärskar sin dialekt naturligt. Hantverket i sig är mycket skickligt. Den grådaskiga stämningen i småstaden, den rena misären som gömmer sig på landsbygden och skuggmiljöerna från dåtidens Malmö väcker känslor där nostalgiskt skimmer inte har någon plats.

Samtidigt finns det ett underliggande politiskt budskap i serien. Flera har uppmärksammat detta, som Erik Helmerson i Dagens Nyheter och Håkan Boström i Göteborgs-Posten. Båda har koncentrerat sig på intåget av New Public Management, NPM, i svensk offentlig sektor. Den effektiva dramatiseringen kring att det var en konflikt mellan kriminalkommissarie Per-Åke Åkesson och hans chef samt kraven på tidsredovisning och medarbetarsamtal som sänkte utredningsarbetet, gör att en sådan sanning sätter sig. Men det är just en dramatisering, där bara de inblandade som ännu finns kvar i livet har en chans att veta hur nära sanningen det ligger just i det aktuella fallet. Tv-serien etablerar dock det som talande för tiden att konsulttänkandet och kundperspektivet som importerades från den privata näringslivet sänkte en tidigare väl fungerande offentlig sektor.

Håkan Boström skriver om NPM:s intåg: ”Uppsjö av tid och energi sugs upp till att administrera meningslösa kontrollfunktioner.” Erik Helmerson skriver rappt om konsulterna som ska inympa värdeord: ”Vill man döda kreativiteten på en arbetsplats är det bästa sättet att skicka in en konsult som skriver 'kreativitet' på en whiteboard.”

Både Boström och Helmerson gör sedan viktiga reflektioner kring varför den offentliga sektorn började reformeras vid denna tid. Den offentliga sektorns ineffektivitet var föremål för vrede, sorg och svart humor.” konstaterar Helmerson.

Jakten på en mördare missar däremot den delen. Här är i stället ljuset riktat mot systemskiftet, det som populärt etiketteras ”nyliberalt”. Via radion nås poliserna av nyheten om att friskolesystem och premiepension ska införas. Det kommenteras med en syrlig kommentar om att ”nu ska du bli börshaj”.

Serien blir i dessa delar mer av en Sjöwall-Wahlöö-inspirerad samhällskritik än en skildring av utredningen för att få fast en barnamördare och våldtäktsman. Det förlorar den på. Det var när allt kommer omkring inte nyliberalismen som mördade Helén. Man ska också passa sig för att hävda att det var det svenska skattetrycket, socialdemokratin eller något annat än gärningsmannen som var skyldig.

Det är möjligt att det fanns en period där offentliga tjänstemän kände sig friare. Där verksamheten alltid var överordnat rapporterandet. Eller att det var så att andra funktioner fanns tillgängliga så att lärare kunde undervisa, poliser jaga bovar och läkare träffa patienter. Det är svårt att jämföra olika tidsperioder. Krav och förutsättningar har förändrats på så många punkter.

Vi häcklar värdeorden, men kan samtidigt konstatera att attityder och jargong på arbetsplatser har förändrats de senaste 30 åren. I det mesta har den förändringen varit till det bättre, få saknar rasistiska och homofoba gliringar. Vi klagar på rapporter och styrsystem men glömmer att de kommer till för att man ska kunna följa upp bakåt i tiden vad som har gått rätt och fel, så att upprepande av misstag kan undvikas.

Längs de här förändringarna finns faror. Jagandet efter ord kan gå för långt, all humor kan utraderas av rädsla för att bli missuppfattad. De uppsatta mallarna kan hindra nödvändiga och kreativa lösningar. Risken med hård centralstyrning är hela tiden att den anpassas efter de sämsta exemplen och att medelmåttan blir måttstocken.

Alla goda ledare söker efter formeln som höjer lägstanivån hos de många men samtidigt inte knäcker de egensinniga briljanta fritänkarna. Var verkligen förutsättningarna bättre för dem i 1980-talets Sverige?

Jakten på en mördare gav till slut svaret på vem som var den skyldige till morden på Helén och Jannica, precis som i verkligheten. Men när det kommer till den offentliga sektorns funktion och styrning sammanträder ännu juryn. Den behöver ett mer allsidigt bevismaterial för att komma till en enig slutsats.

Läs mer

Dom: Bröt mot kontaktförbud – skickade sms till expartner

Ystad. Frias för samtal mitt i natten: ”Fickringning”
Dom: Bröt mot kontaktförbud – skickade sms till expartner

Mardrömsresultatet för IFK – bara ett mirakel kan rädda slutspelsplatsen

Sport. Hallby fixade poäng mot Alingsås
Mardrömsresultatet för IFK – bara ett mirakel kan rädda slutspelsplatsen

Förslag: Poolområde blev träd – byagillet backar efter avslag

Tomelilla. Torget i Brösarp får mer sparsmakad utsmyckning.
Förslag: Poolområde blev träd – byagillet backar efter avslag

Bygglovschefen fick varning innan utköpet – skrev under i protest

Utköpt. "Allvarligt skadat arbetsgivarens förtroende”
Bygglovschefen fick varning innan utköpet – skrev under i protest

Drabbades av två stölder samma vecka

Tomelilla. Klippte upp staket och stal företagsmaskin.
Drabbades av två stölder samma vecka

Försvunnen person: Stort polispådrag sökte efter man – hittades välbehållen

Sjöbo. Flera polispatruller deltog i sökandet.
Arkivbild.

Körde bil med 1,56 promille

Tomelilla. Saknade dessutom giltigt körkort.
Körde bil med 1,56 promille

”Gotte” ger barndomsvännen Frida support inför semifinalen i mello

Melodifestivalen 2021. ”Det gäller att hålla fokus, Frida vet vad hon kan.”
”Gotte” ger barndomsvännen Frida support inför semifinalen i mello

Mystisk aluminiumkista anlände till museet

Simrishamn. Internationell stiftelse skickade hem material efter 25 år.
Mystisk aluminiumkista anlände till museet

SMHI: Våren var bara ett smakprov – då kan snön komma tillbaka

Väder. Lågtryck och kyliga vindar norrifrån.
SMHI: Våren var bara ett smakprov – då kan snön komma tillbaka

Tomelillaryttare fast i Spanien: ”En kamp på liv och död”

Sport. Två av hennes hästar insjuknat i det dödliga EHV1-viruset.
Tomelillaryttare fast i Spanien: ”En kamp på liv och död”

Statistiken visar: Här dör fler i covid-19

Coronavirus. ”Tråkiga och missvisande siffror.”
Statistiken visar: Här dör fler i covid-19