Annons

Joakim Broman: Joakim Broman: Bland dumpade sopor och tanklösa förbud

Ny teknik skapar nya möjligheter på marknaden. Digitala plattformar kopplar samman potentiella säljare och köpare av varor och tjänster.
Joakim BromanSkicka e-post
Krönika • Publicerad 8 juli 2021
Joakim Broman
Detta är en personligt skriven text i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
På rätt ställe.
På rätt ställe.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Kreatörer kan sälja konst eller smycken via sajter som Etsy, och appar som Tiptapp kopplar samman människor med mycket gammalt skrot i garaget med exempelvis ungdomar som tjänar sommarjobbspengar på att frakta andras skräp till återvinningscentralen.

Smarta, digitala lösningar kan skapa affärsmöjligheter som tidigare inte fanns, genom att sänka trösklarna för såväl köpare som säljare. Att starta en fysisk smyckesbutik kräver stora investeringar och högt risktagande, medan ett konto på en säljarsajt innebär betydligt lägre risk och arbetsinsats.

Annons

Just sophämtningstjänsterna har genom åren fått en del välförtjänt kritik. Oseriösa säljare av dessa tjänster har hämtat, tagit betalt, och därefter dumpat avfallet i naturen istället för att ta omvägen till återvinningscentralen, där företag dessutom får betala för att lämna skrot. På många håll i Sommarsverige störs idyllen vid badplatsen eller i den vackra skogsdungen av högar med utrivna köksinredningar, gamla diskbänkar eller uttjänta möbler som dumpats av oseriösa skräpföretag.

2018 inledde Stockholms stad en process mot ovan nämnda Tiptapp, vars verksamhet huvudstaden menade stred mot det kommunala avfallsmonopolet. Två år senare vann Tiptapp mot Stockholms stad i domstol (Di 26/5 -20. Mark- och miljödomstolen menade att trots att staden anfört att det förekommit problem med dumpning i naturen fanns inte skäl för förbud.

Sopdumpningen till trots var det ett klokt beslut. Det är nämligen just här – i skärningen mellan att vara öppen för nya smarta marknadslösningar, som kan ge enkla jobb, och i värnandet av våra gemensamma spelregler, exempelvis att stävja nedskräpning i naturen, som vägen framåt måste ligga för liberalt sinnade politiker.

Som så ofta på marknaden hittar entreprenörer vägar framåt. Tiptapp har skapat en smidig lösning på dumpningsproblemet – personen som åtar sig uppdraget får inte betalt om hen inte tar en bild på skrotet, komplett med geokoordinater och tidsstämpel, inne på återvinningscentralen. Sådana lösningar kunde förslagsvis göras obligatoriska för företag i återvinningsbranschen, oberoende av om de är app-baserade plattformar för köpare och säljare, eller mer traditionella företag med anställda medarbetare. Så kan både köparen och plattformen känna sig trygg med att skräpet tas om hand på rätt sätt, och politiken undvika att sabotera smart tjänsteutveckling genom klumpiga förbud.

Annons
Annons
Annons
Annons