Johanna Nylander: Tänk på miljön – ät mindre sallad!

Ledare Artikeln publicerades
Foto:Arkiv

Tack vare den internationella handeln är det numera sällan det blir slut på livsmedel i svenska butiker. Blir det missväxt eller produktionshaveri i ett land, kan man oftast köpa motsvarande varor lite dyrare från någon annanstans.

De flesta större matbutiker håller sig med frukt och grönt från hela världen året runt, och Sverige är inte längre helt beroende av vad som odlats här.

Trots det råder det just nu salladsbrist i hela Europa, framför allt är det sallat – de gröna bladen, inte den kalla maträtten – som drabbats. De sydeuropeiska skördarna har regnat bort, och den sallat som väl säljs är mycket dyrare än vanligt. Det är nu ett bra tillfälle att en gång för alla spräcka myten om sallat som nyttigt och bra för miljön.

Sallat, särskilt den urbota tråkiga isbergssallaten som enbart fyller en funktion som krispig topping på en nybakad kebabpizza, består mest av vatten och bidrar mest som utfyllnad bland andra grönsaker. Isbergssallat har få näringsämnen jämfört med andra grönsaker, tar stora resurser att odla, har dålig hållbarhet i kylen, och behöver transporteras långt under årets vintermånader. Om sallaten dessutom odlas med dåliga förutsättningar kan den enligt studier till och med ha större miljöpåverkan än vissa sorters kött, eftersom näringsinnehållet är så lågt.

Om man vill äta klimatsmart är det en bra början att äta efter säsong. Rotfrukter och grönsaker som tål långa lagringstider är perfekta under vintern, medan tomater, sallatsblad och gurka hör senvår och sommaren till. Ska man äta sallat är de flesta sorter utom isbergssallat bättre. Spenat är till exempel både näringsrikt och hållbart. Karl-Alfreds favoritmat klarar både frysning och uppvärmning i stället för att bli tråkigt brun efter bara någon dag uppskuren i en salladsskål.

För bortsett från det låga näringsinnehållet och växthusodlingen av sallat är den en miljöbov varje gång den slängs. Hållbarhet; under transport, i butiken och i kylskåpet är en viktig faktor att ta hänsyn till. Mat som slängs är energi som inte kommer till användning, och jordbakterier kan både göra maten dålig snabbare och leda till matförgiftning hos människor. Det är också en anledning till varför det är bättre att köpa tvättad potatis, den håller bättre både hos odlaren och i kylskåpet.

Men mat handlar inte bara om näringsämnen och miljö. För många är lunchsalladen ett sätt att hålla vikten, och då kan isbergssallatens volymösa näringsfattiga krisp lura både mage och hjärnan att man fått i sig tillräckligt med mat. Samma effekt kan dock uppnås av ett glas vatten, men självklart ska man få unna sig sallatslyx om man vill. Men ha för allt i världen inte dåligt samvete om du skippar sallaten, nästan alla andra grönsaker och rotfrukter är bättre för både hälsan och miljön.