GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Johanna Nylander: Avskaffa tullarna

Mobilskal från Kina, kläder från USA och smink från Sydkorea. Allt som man importerar till EU ska man betala moms på, och är det dyrare saker utgår också tull.
Johanna Nylander
Publicerad 28 januari 2018
Johanna Nylander
Detta är en personligt skriven text i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Johanna Nylander
Johanna Nylander

Internetbutiker har gjort det lättare att handla över nätet för privatpersoner, men det är svårare att göra rätt för sig. Den senaste tidens inströmning av paket och brev från framför allt Kina, har gjort att Tullverket begärt att Postnord skall bli bättre på att hantera all moms som inte betalas. En obligatorisk administrationsavgift är att vänta på alla paket som skickas från länder utanför EU, och i dag är den summan 125 kronor. Exakt hur nya systemet ska se ut presenteras i mars, men redan nu verkar målet vara att bromsa handeln för privatpersoner. Köper man en vara för en tia är man troligen inte så sugen att riskera över tio gånger mer i avgift.

Många har upprört sig över de nya avgifterna, men Postnord följer bara reglerna. Helt momsfri import kan snedvrida konkurrensen och gör det dyrare att handla från aktörer som betalar skatt. Men det måste finnas bättre sätt att lösa det på än att ta ut oproportionellt höga straffavgifter. Därför är de stora frihandelsavtalen mellan länder viktiga, och i bästa fall kan de säkerställa att konkurrensen blir rättvis. Men de avtalen är snåriga och ofta krångliga att genomföra. Dessutom tenderar de att handla om att de egna producenterna ska gynnas, och underlättar sällan för konsumenter som vill direktimportera en enskild vara.

Tack vare internet är det lättare än någonsin att handla med andra länder. Det som krävs är en webbsida och ett betalningsmedel. Om köparen kan vänta några veckor med leverans kan man frakta långt och billigt med containerfartyg. Men lagstiftarna har inte hängt med, vilket gjort att det är mycket lättare att köpa saker än att göra rätt för sig. För att följa lagen i dag och betala moms på små inköp behöver man skicka ett pappersbrev och posta till Tullverket och bifoga sina kvitton. Betydligt mer tidskrävande, omständligt och dyrt för både myndigheten som administrerar och köparen som handlat småsaker där den uteblivna momsen bara är några kronor. Det är olyckligt, för handel skapar välstånd, och det är bra för både köpare och säljare när det sker med så få mellanhänder som möjligt.

Om man inte kan lösa privatimporten med handelsavtal är det hög tid att lösa frågan på hemmaplan. Gör små inköp momsfria, och gör det lättare för privatpersoner att betala in momsen själva. Givetvis digitalt och gärna i förväg, så att Postnord eller vilken leverantör det än gäller, inte behöver administrera och ta ut egna avgifter. Ett sådant system skulle ge mer momsintäkter till staten, mer och rättvisare handel, och nöjdare kunder som slapp avskräckas av höga administrationsavgifter för små nätinköp.

Läs mer