Annons

Johanna Nylander: Johanna Nylander: EU ska inte ha beskattningsrätt

Att ge EU rätt att beskatta är att öppna vägen för nya pålagor och ökade kostnader.
Johanna Nylander
Publicerad 19 maj 2019
Johanna Nylander
Detta är en personligt skriven text i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Johanna Nylander
Johanna Nylander

På söndag den 26 maj är det sista chansen att rösta i valet till Europaparlamentet. Det är ett viktigt val eftersom EU står inför nya utmaningar de kommande fem åren. Storbritannien har sagt att de ska lämna unionen. Nya partigrupper kan bildas i parlamentet, och bara en handfull av dagens svenska parlamentariker kandiderar igen.

Valdeltagandet brukar vara lågt. Kanske för att EU ofta ses som långt borta och svårgripbart. Men i Europaparlamentet kan enskilda kandidater göra stor skillnad. En av de frågor som EU jobbar mycket med är handelspolitiken, med ambitionen att unionen skall vara en stor handelsplats där människor och företag utan hinder och krångel kan handla med och av varandra.

Annons

I praktiken är den ambitionen svårare att nå, för alla länder och partigrupper har sina egna käpphästar för vad som skall och vad som inte skall vara EU-politik, och det finns inga enkla lösningar. Undantag görs hela tiden. Sverige får lov att sälja snus och ha kvar alkoholmonopolet tack vare specialbestämmelser. Den svenska elektronikskatten är ett annat kryphål som gjort att företag som tillverkar eller importerar elektroniska produkter från andra länder måste betala punktskatt på varorna.

Många av de förslag som partierna nu driver genom sina valmanifest är en avvägning mellan det nationella självbestämmandet och gemensamma överenskommelser i EU. Det är sunt med en bra balans mellan båda. De förslag som blir verklighet är garanterat kompromisser, och även om varje politiker nog helst skulle önska att alla länder i EU skulle rösta på precis rätt sätt, kan man garanterat räkna med att det inte kommer bli så. Samtidigt är varje nationellt undantag och särregleringar i praktiken hinder för en fri och öppen marknad.

EU har gjort mycket för möjligheten att handla, resa, arbeta och bo i andra länder i unionen. Systemet är inte perfekt. Det finns stora utmaningar när det gäller säkerhet, fattigdom och korruption. Samarbete kan få länder att komma en liten bit på vägen. Det kan låta självklart att myndigheter som polis och vård borde få byta information mellan länder, men kanske inte lika smart om informationen som delas inte kan garanteras vara i säkra händer.

Det finns ett annat stort område där EU bör vara försiktigt. Och det är skattepolitiken. I dag är skattefrågor nationella och alla länder har vetorätt om skatter föreslås. Men gång på gång har Europaparlamentet tagit fram förslags som syftat till att EU ska kunna ta ut skatt. I Sverige har Liberalerna till och med det som ett vallöfte. Att ta bort vetorätten och införa gemensam skattepolitik, om än bara i en enskild fråga, vore ett stort misstag. I den bästa av världar vore det ett mer transparent komplement till de avgifter länderna betalar till EU i dag, men det skulle också bli en maktförskjutning och kostnader som inte skulle gå att dra tillbaka. Rösta nej till att ge EU beskattningsrätt.

Annons
Annons
Annons
Annons