GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Johanna Nylander: Fel av S i Skåne att vilja höja skatten

I ett högskatteland som Sverige är det inte försvarbart med nya höjningar.
Johanna Nylander
Ledare – kolumn • Publicerad 19 april 2021 • Uppdaterad 23 april 2021
Johanna Nylander
Detta är en personligt skriven text i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Säg ner till skattehöjningar.
Säg ner till skattehöjningar.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Socialdemokraterna i Skåne vill gå till val på att höja skatten. De vill vara ett tydligt vänsteralternativ i politiken och tycker att regeringen har gått för långt i samarbetet med Centerpartiet och Liberalerna.

Som ursäkt för de föreslagna skattehöjningarna vill de se fler satsningar i välfärden. Det är i sig behjärtansvärt. Behoven inom bland annat vården har blivit uppenbara under pandemin, och det är en fråga som med stor sannolikhet kommer prägla nästa års valrörelse. Men vården blir inte per automatik bättre med en höjd skatt.

Andra jämförbara länder klarar av att ge sina invånare bättre eller likvärdig vård till lägre kostnad. Sverige är det land som spenderar mest pengar på sjukvård per invånare i hela EU. Vad man gör med pengarna, var i organisationen besluten fattas och att använda befintliga resurser rätt är faktorer som behöver säkerställas innan man ens börjar tala om att öka kostnaderna.

Höjd skatt innebär att någon annan måste betala. Som exempel vill de skånska Socialdemokraterna införa arvsskatt, gåvoskatt, förmögenhetsskatter, fastighetsskatter och höjd skatt på kapital och på aktier. De vill också fasa ut jobbskatteavdragen som ger alla arbetande mer kvar av lönen.

”Sänkt skatt innebär mer frihet för var och en att bestämma om sina pengar.”

Det är alla dåliga förslag, och det finns anledningar till att exempelvis arvsskatten och fastighetsskatten avskaffades. Barn blev tvungna att sälja familjeföretag när föräldrarna gick bort för att skatten blev för stor att betala. Pensionärer kunde inte bo kvar i sina hus på grund av fastighetsskatten när gamla områden blev populära. Förmögenhetsskatten visade sig vara ineffektiv, och gåvoskatten uppmuntrade både till fusk och var ett direkt intrång i äganderätten när det kostade pengar att ge bort saker.

Pandemin har lett till flera tillfälliga lagar. Så fort det finns möjlighet måste alla nya restriktioner tas bort, och då är sämsta möjliga läge att föreslå nya skatter. Redan nu varnas det för ännu högre arbetslöshet. Hela restaurang- och besöksnäringen, där många tidigare fått sitt första jobb, är i kris. Det kommer ta tid för ekonomin att återhämta sig. Företag behöver tid för att bygga upp verksamheten. Alla som blivit av med sina jobb och vill tillbaka i tjänst. Unga och studenter som missat ett år av vanlig undervisning har mycket att ta igen.

En större skattereform vore välkommen, och i en sådan finns det goda förutsättningar att sänka det totala skattetrycket. I ett högskatteland som Sverige är det inte försvarbart med nya höjningar. De skatter som finns behöver ständigt utvärderas, för om det ska finnas något att beskatta måste ekonomin få växa.

Den gamla nymoderata arbetslinjen innehöll en god poäng. Om fler arbetar och betalar skatt kan skatterna sänkas. Men framför allt innebär sänkt skatt mer frihet för var och en att bestämma om sina pengar.

Johanna Nylander är fristående kolumnist på ledarsidan

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Läs mer