Johanna Nylander: Fler äldre förebilder behövs

Ledare Artikeln publicerades

Livserfarenhet och senioritet borde uppvärderas oftare i samhället.

För tio år sedan när jag började plugga på högskolan tyckte jag att mina äldre klasskompisar runt 30 var rätt gamla och konstiga som valde att börja ett högskoleprogram så sent i livet. I dag inser jag att de måste varit modiga som vågade satsa, och i några fall, helt byta bana.

Nu är jag själv något år från att fylla 30, och jag tycker det är fantastiskt att läsa och höra om människor som byter bana, uppfinner nya saker och förnyar sig själva på äldre dagar. Det ger hopp om att åldras, om framtiden och att den bästa tiden inte behöver vara nu. Så tråkigt det vore om livet bara låg bakom en.

Ibland visas en mediebild om ungdomen som ständigt eftersträvansvärd. Särskilt för kvinnor där skönhet traditionellt varit viktigt att vårda. Jag är redan äldre än Oscarsvinnare, världsartister, miljardärföretagsledare och ministrar.

Samtidigt förpassas äldre kvinnor till att bli anonyma tanter, vårdande mormödrar och farmödrar, och till jobbiga ragator som ingen riktigt vill ha att göra med. Livet anses av någon märklig anledning toppa i mitten, och få vågar byta jobb, eller anställa någon, som fyllt 60.

Ålder är såklart inte allt, och det finns många smarta människor som har mycket att komma med även i min generation. Jag hoppas att jag kan vara en av dem någon gång ibland. Men jag skulle vilja se att livserfarenheten och senioritet uppvärderades oftare, i yrkeslivet, i det offentliga samtalet och i samhället i stort.

Jag har varit vuxen i tio år, lärt mig mycket och är en betydligt smartare, roligare och bättre människa i dag är när jag skulle börja högskolan. Men det är ingenting mot vad en person som varit vuxen i femtio år kan dela med sig av, alla erfarenheter, lärdomar och kunskap.

Dagens pensionsålder vid 65 år behöver höjas, men det krävs också att fler kan och vill ha ett yrkesliv då. Det behövs förebilder som syns, vare sig de är skådisar, politiker, företagsledare eller sjuksköterskor, och det behövs utrymme att förändras, både personligt och professionellt.

Framför allt krävs det att fler i vardagen lyssnar. Erfarenheter bygger kompetens, och nytänkande är inte samma sak som att vara ny eller ung, utan handlar om att våga tänka annorlunda, se bortom ramar och strukturer men också ha respekt för andras synsätt och kunnande. Vare sig man är ung eller gammal eller någonstans mittemellan kan man lära av varandra, och ingen är slutlärd, ingen kan allt.

Jag hoppas att få många fler förebilder genom åren, se och lära känna människor som vågar ta för sig i livet och gör val som de trivs med. Jag hoppas också på en framtid där ålder ses som en tillgång och inte som ett hinder, och där gamla tanter och farbröder gör så nya häftiga grejer att unga människor som börjar högskolan kan se framför sig: ”Tänk om man kan bli en sån där när man blir stor!”

Fakta

Johanna Nylander

är liberal debattör och ansvarig för samhällsfrågor på Dataspelsbranschen.

Visa mer...