Johanna Nylander: Fler spårbyten behövs för integrationen

Gästkrönika Artikeln publicerades
Johanna Nylander
Foto: Bjorn Mattisson bjornfotograf.se
Johanna Nylander

Efter höjda röster om att skärpa anhöriginvandringen och när flera politiska partier har som uttalat mål att asylinvandringen ska minska vill nu en majoritet av riksdagspartierna även skärpa reglerna för arbetskraftsinvandring.

Det anses av motståndarna vara för lätt att byta spår från asylinvandrare till arbetskraftsinvandrare, något som också kan leda till merarbete för ett redan ansträngt migrationsverk. Många verkar också tycka att det är för lätt för arbetskraftsinvandrare att ta hit anhöriga och kritiserar det lägstabelopp som en arbetskraftsinvandrare måste tjäna för att få tillstånd som alldeles för lågt för att kunna försörja en hel familj.

Det är allvarligt i sig att arbetskraftsinvandringen som princip återigen hotas och kritiseras, inte minst eftersom reglerna snarare behöver bli enklare och mer tillåtande än att göra det svårare för vissa grupper att ta ett jobb i Sverige. Det är få asylsökande som byter spår till arbetskraftsinvandrare, och redan i dag måste den som har ett jobb i Sverige försörja sin familj.

Problemet med arbetskraftsinvandringen är inte att den är för generös. Många branscher letar efter personal och det är allt från högkvalificerade ingenjörer till bärplockare som saknas. Trots att reglerna för arbetskraftsinvandring är så hårda att människor som bott och försörjt sig själva i landet i flera år ändå blir utvisade och får inreseförbud på grund av missar från tidigare arbetsgivare verkar flera partier nu tycka att det är ett för slappt regelverk och menar att det finns en mängd jobb som hade kunnat tillsättas av människor som redan befinner sig i landet. Det är märkligt. Dagens system innebär hårda regler om att alla jobb som tillsätts av en arbetskraftsinvandrare först måste utannonseras i Sverige och i EU. Nej, problemet är snarare att reglerna fortfarande är för snåriga, att det tar för lång tid att få besked om tillstånd, och att för få arbetskraftsinvandrar till landet.

Det finns goda skäl att se över reglerna för arbetskraftsinvandring. Det är givetvis rimligt att den som väljer att bosätta sig och sin familj i landet kan klara försörjningen, och eventuella luckor i lagen bör täppas till. Det borde också bli ett tydligare arbetsgivaransvar vid felaktigheter, och i de fall oseriösa företagare utnyttjar hitrest arbetskraft genom att kräva tillbaka lön, hota arbetstagare och på andra sätt bryter mot avtal och lagar ska dessa givetvis straffas och beläggas med näringsförbud.

I övrigt behöver reglerna för arbetskraftsinvandring förenklas. Grundprincipen är egentligen enkel. Kan man försörja sig själv ska man också få stanna i landet. Har man inte tydliga asylskäl borde arbetskraftsinvandring vara det självklara alternativet, och spårbyten borde uppmuntras av alla som främjar integration.

Johanna Nylander

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Ystads Allehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.