1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Johanna Nylander: Fler spårbyten behövs för integrationen

Efter höjda röster om att skärpa anhöriginvandringen och när flera politiska partier har som uttalat mål att asylinvandringen ska minska vill nu en majoritet av riksdagspartierna även skärpa reglerna för arbetskraftsinvandring.
Johanna Nylander
Foto: Bjorn Mattisson bjornfotograf.se

Det anses av motståndarna vara för lätt att byta spår från asylinvandrare till arbetskraftsinvandrare, något som också kan leda till merarbete för ett redan ansträngt migrationsverk. Många verkar också tycka att det är för lätt för arbetskraftsinvandrare att ta hit anhöriga och kritiserar det lägstabelopp som en arbetskraftsinvandrare måste tjäna för att få tillstånd som alldeles för lågt för att kunna försörja en hel familj.

Det är allvarligt i sig att arbetskraftsinvandringen som princip återigen hotas och kritiseras, inte minst eftersom reglerna snarare behöver bli enklare och mer tillåtande än att göra det svårare för vissa grupper att ta ett jobb i Sverige. Det är få asylsökande som byter spår till arbetskraftsinvandrare, och redan i dag måste den som har ett jobb i Sverige försörja sin familj.

Problemet med arbetskraftsinvandringen är inte att den är för generös. Många branscher letar efter personal och det är allt från högkvalificerade ingenjörer till bärplockare som saknas. Trots att reglerna för arbetskraftsinvandring är så hårda att människor som bott och försörjt sig själva i landet i flera år ändå blir utvisade och får inreseförbud på grund av missar från tidigare arbetsgivare verkar flera partier nu tycka att det är ett för slappt regelverk och menar att det finns en mängd jobb som hade kunnat tillsättas av människor som redan befinner sig i landet. Det är märkligt. Dagens system innebär hårda regler om att alla jobb som tillsätts av en arbetskraftsinvandrare först måste utannonseras i Sverige och i EU. Nej, problemet är snarare att reglerna fortfarande är för snåriga, att det tar för lång tid att få besked om tillstånd, och att för få arbetskraftsinvandrar till landet.

Detta är en personligt skriven text i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på ystadsallehanda.se, appen MinYA och e-tidning mån-lör. Endast 79 kr första månaden! (ord pris 199 kr)

Det finns goda skäl att se över reglerna för arbetskraftsinvandring. Det är givetvis rimligt att den som väljer att bosätta sig och sin familj i landet kan klara försörjningen, och eventuella luckor i lagen bör täppas till. Det borde också bli ett tydligare arbetsgivaransvar vid felaktigheter, och i de fall oseriösa företagare utnyttjar hitrest arbetskraft genom att kräva tillbaka lön, hota arbetstagare och på andra sätt bryter mot avtal och lagar ska dessa givetvis straffas och beläggas med näringsförbud.

I övrigt behöver reglerna för arbetskraftsinvandring förenklas. Grundprincipen är egentligen enkel. Kan man försörja sig själv ska man också få stanna i landet. Har man inte tydliga asylskäl borde arbetskraftsinvandring vara det självklara alternativet, och spårbyten borde uppmuntras av alla som främjar integration.

Johanna Nylander

Läs mer

Tomelilla

Beslut: Barn gick inte i skolan – föräldrar ska betala vite

Nämnd gjorde rätt i att ge vite för barn som inte går i skolan.

Skurup

Arbetskläder: Moderat säger nej till inköp av religiösa plagg

Politikern vill avbryta upphandling.

Tomelilla

Ångtåget rullar trots coronakrisen

Österlens ångtåg rullar med begränsning av antalet resenärer

Recension

Hotet finns på hemmaplan i skickligt stillsam thriller

Mattias Edvardssons nya bok får recensent Mats Palmquist att hålla koll på sina grannar.

Trelleborg

Brott: Fönsterrutor på buss sköts sönder av luftgevär under färd

Bussen var på väg från Malmö till Trelleborg när flera rutor plötsligt krackelerade.

Medan du sov

Medan du sov: Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Bil i lågor och villa brann i Ugglarp.