GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Johanna Nylander: Håll gränserna öppna

Men det behövs ett grundspår i migrationspolitiken som bygger på egen försörjning.
Johanna Nylander
Gästkrönika • Publicerad 23 augusti 2021 • Uppdaterad 23 augusti 2021
Johanna Nylander
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Ystads Allehanda politiska etikett är liberal.
Riv murarna.
Riv murarna.
Foto: Maja Suslin/TT

Talibanernas maktövertagande i Afghanistan skedde bedrövligt snabbt. Nu flyr människor landet och det nya styret som befaras förtrycka stora delar av befolkningen.

Redan innan talibanerna tog över diskuterades situationen för afghanska flyktingar i Sverige. Gymnasielagen, tillfälliga eller permanenta uppehållstillstånd och vad som är säkert område att åka tillbaka till.

”Det kommer knappast bli färre människor som flyr framöver.”

Det kommer knappast bli färre människor som flyr framöver. Klimatförändringarna gör att fler områden på sikt blir obeboeliga. Flera konflikthärdar runt om i världen puttrar. Stormakten USA agerar alltmer passivt mot världsläget, vilket inte minst drabbar människor i områden där internationell militär närvaro varit det enda som kunnat garantera säkerheten. Antidemokratiska rörelser når framgång på flera håll.

Sverige behöver ett mottagningssystem som kan hantera flyktingströmmar. Där människor inte fastnar i långsamma byråkratiska processer och regelmässigt limbo, utan kan leva och verka i någon sorts normaltillstånd. Som kan ta emot kvotflyktingar och ge humana förutsättningar för fler att skapa sig rimliga liv igen. Ett system som inte går under av fler asylsökande, utan snabbare kan bedöma skyddsbehov och säkerhetsrisker. Som håller den svenska gränsen hård mot islamister och brottslingar och kan ge fler som flyr dem en säker fristad från dessa.

Därför behövs ett grundspår i migrationspolitiken som bygger på egen försörjning. Ett enklare tydligare sätt att invandra för alla som klarar av att stå för sitt eget uppehälle, där det inte nödvändigtvis är kvot eller asylbehov som avgör. Som gör att fler snabbare kan komma in i samhället utan att belasta gemensamma resurser, och sätter stopp för alla meningslösa stelbenta utvisningar av människor som etablerat sig i landet och försörjer sig själva men inte prickat helt rätt i Migrationsverkets mall.

Parallellt med att öppna för alla egenförsörjare, behöver migrationsmottagandet säkras upp. Det behövs satsningar på språket, sysselsättning och rimliga bostäder. Nolltolerans mot hederskultur och andra odemokratiska strömningar. Men det kräver också ett större internationellt samarbete så att befogade utvisningar kan genomföras och att själva migrationsmottagandet inte blir ett vapen som utnyttjas av skurkstater (se ledaren av Linnea Hylén 19/8).

Den långsiktiga lösningen på flyktingströmmar är att det blir färre länder och situationer att fly från. Att mänskliga rättigheter garanteras i så stora delar av världen som möjligt, och att platser hålls beboeliga. Därför är satsningar på klimat och försvar viktiga för att garantera liv och säkerhet, men Sverige behöver samarbeta globalt för att ha en chans. Tills dess är öppna gränser för alla som själva fixar försörjningen det minsta demokratiska länder alltid borde erbjuda.

Johanna Nylander är fristående krönikör på ledarsidan

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.