Johanna Nylander: Hatet leder till våld

Ledare Artikeln publicerades

Det måste gå att hålla två tankar i huvudet samtidigt – att både bekämpa terrorn och inte inskränka friheter.

Världen skulle inte falla om Donald Trump blir amerikansk president i november, om Storbritannien bestämmer sig för att lämna EU eller om Sverigedemokraterna skulle få egen majoritet i riksdagen. Det skulle vara bajsjobbigt, det skulle innebära stora negativa ekonomiska konsekvenser och det skulle göra livet svårare för många i både USA och resten av världen, men världen skulle inte gå under.

Det kan vara bra att ha i åtanke när den politiska debatten från höger till vänster polariseras. Sverige har inte gått sönder, och landet kommer inte falla i bitar för att några förslag man inte tycker om går igenom. Motsatsen kan bli farligt och självuppfyllande. Om man tror att allt står på spel är det inte konstigt att man tar till drastiska metoder för att rädda sig själv och sina nära. Rädsla och utanförskap odlar hat, och hatet föder våld.

Det är lätt att se världen som svartvit. Den senaste veckan har varit tung med flera politiska våldsdåd. Den brittiska politikern Jo Cox sköts till döds och knivhöggs av en man under ett valmöte. I amerikanska Orlando sköt en ensam man 49 människor till döds inne på en gayklubb som hade latinokväll.

I Orlandofallet var mannen aktiv muslim och det rapporterades direkt om kopplingar till islamistiska terrororganisationer. Vid första anblick verkade dådet vara som ett i raden av de brutala attackerna i bland annat Paris och Bryssel.

Efter någon dag visade det sig att han nog varit helt ensam i planeringen, hade varit en regelbunden besökare på klubben, hade ett komplicerat personligt förhållande till homosexualitet och kanske inte var helt psykiskt frisk. Orlando-dådet skedde inte enbart på grund av onda radikala islamister, utan allt från alltför generösa vapenlagar till homofobi verkar ha spelat en roll.

Terrorn söndrar världen på riktigt, och det kan den för att den sätter skräck i människor, och den skapar ett vi och dom. Att för snabbt peka ut gärningsmän eller skrika efter motaktioner stärker terroristens martyrskap och splittrar demokratiska och fredliga samhällen. Det måste gå att hålla två tankar i huvudet samtidigt – att både bekämpa våldet och terrorn men inte ge efter och inskränka friheter. Och att man kan ha olika åsikter utan att önska livet ur motståndaren.

Av samma anledning är det också viktigt att komma ihåg att allt våld frodas i ett polariserat samhälle där det hör till vanligheterna att politiker hatar varandra. Steget från utanförskap i marginalen där man saknar framtidstro, till att handgripligen ta saker i sina egna händer är betydligt kortare än om man har förtroende för det demokratiska samhället och dess representanter.

I en demokratisk rättsstat är det inte hela världen om fel person eller parti någon gång ibland vinner val, men det kan bli farligt om alla tror det.

Fakta

Johanna Nylander

är liberal debattör och ansvarig för samhällsfrågor på Dataspelsbranschen.

Visa mer...