Johanna Nylander: Lyssna på folk som har fel

Ledare Artikeln publicerades
Foto:privat

På sociala medier är det lätt att ge upp och blockera människor med andra åsikter, eller stänga av för att samtal inte leder någon vart.

Det kan vara uttröttande att ständigt vara i opposition, att få sina svar ryckta ur sitt sammanhang, eller när meningsmotståndaren inte vill ta in eller försöka förstå fakta. Diskussioner som börjar resonerande och argumenterande tenderar med hjälp av nätets anonymitet att ofta spåra ur, gå mot personangrepp eller skylla problemen på någon sorts konspiration. Trots att nätet samtidigt gör det lättare att läsa på, kolla källor och få olika perspektiv.

Den senaste tiden när nog flykting- och invandringsfrågan den som orsakar märkligast debatter. Folk debatterar i tv om ämnen som de säger inte ansetts politiskt korrekt att debattera. Moderater tar avstånd från varandra, Centern tar avstånd från moderater och alla tar avstånd från SD, utom några som vill prata med SD och då tar alla avstånd från alla som vill prata. Ibland är det svårt att veta vad det är det tas avstånd ifrån.

Många har en bestämd uppfattning om vad som är fel med världen, och nästan alla har en åsikt om Donald Trump. Några tycker invandringen bär skulden för allt dåligt som skett i Sverige, att läkemedelsbolagen mörkar biverkningar, att klimathotet är en bluff, eller att mobilnätet gör människor elöverkänsliga. När alla är experter på sina egna erfarenheter, och dessa erfarenheter vägs lika tungt som vetenskap och fleråriga studier riskerar debatten att bli rent sagt barnslig.

Man ska inte ge tokiga idéer för mycket uppmärksamhet, men ibland finns det en poäng i att påminna människor som har fel om att fakta säger något annat. Ingen kan vara helt objektiv, men det som bygger ett samhälle och en kultur är gemensamma normer och grundvärderingar. I sekulära demokratier som Sverige räknas mänskliga rättigheter och vetenskap med rätta högt, och det försvaras genom att vara tolerant mot allt utom intolerans.

Samtal och diskussioner blir ofta som bäst när de får vara resonerande och när man försöker förstå meningsmotståndarens perspektiv. Olika åsikter och erfarenheter berikar hela samhället, men när politiska diskussioner blir allt mer polariserade och när sak och person blandas ihop drivs fler människor till sin egen åsiktsbubbla, kanske för att man har tappat hoppet om omvärlden. Men bubblorna kan bli farliga om de är alltför isolerade. Alternativ fakta är inte fakta. Det är inte neutralt eller objektivt att ge känsloargument och faktaargument samma tyngd. På internet kan alla publicera sin egen åsikt, men det är ingens skyldighet att ge plats till ogrundade argument. Men även idiotiska åsikter behöver bemötas ibland, och det är först när vi lyssnar och försöker förstå alla som har fel som samhället kan bli lite mindre polariserat.