Annons

Johanna Nylander: Johanna Nylander: Mammor måste få bli hela

Det finns stora möjligheter att spara pengar om förlossningsvården förbättras.
Johanna Nylander
Gästkrönika • Publicerad 31 maj 2021
Johanna Nylander
Detta är en personligt skriven text i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Nästan alla kvinnor som fått förlossningsskador av vaginala förlossningar, Löf, eftersom praxis är att vården inte ens förväntas behandla patienten korrekt.
Nästan alla kvinnor som fått förlossningsskador av vaginala förlossningar, Löf, eftersom praxis är att vården inte ens förväntas behandla patienten korrekt.

De flesta graviditeter slutar bra, men många gör det inte. Förlossningsvården behöver nationella riktlinjer grundade på vetenskap, att kvinnor som ska föda får mer att säga till om, och att alla får tillgång till relevant medicinsk behandling och uppleva det tryggt att föda barn.

Kvinnor lever med trasiga underliv och bäckenbottenskador i åratal. Det kan krävas många vårdbesök, där allt enligt vården sett fint ut, innan man får hjälp. Varje riskförlossning som inte upptäcks eller bevakas kostar både lidande och pengar i eftervården för både barn och födande.

Annons

Det sägs ibland att det är en kvinnofälla att föda barn. Oftast syftar det på ekonomiska konsekvenser i arbetslivet därefter. Men för alldeles för många kvinnor gör en födsel att kroppen slutar fungera som den ska. Att man måste gå ner i arbetstid eller byta jobb för att orka med. Att man slutar med allt socialt liv för att man inte kan gå på toaletten som normalt. Det är en kvinnofälla på riktigt. Och det tragiska är det oftast hade gått att undvika.

Pandemin har inte gjort saken bättre. Brukarföreningen Birth Rights Sweden rapporterar nedslående om att tryggheten för födande försämrats med oförsvarliga inskränkningar för födande och undermåligt smittskydd på avdelningarna.

Förlossningsvården och eftervården saknar nationella riktlinjer. På många sjukhus lever normen att kejsarsnitt ska undvikas till den grad att till och med traumatiserade omföderskor nekas med skadade barn och kvinnor som följd.

Nästan alla kvinnor som fått förlossningsskador av vaginala förlossningar, och till och med de som felbehandlats för sina förlossningsskador, nekas ersättning av regionernas ömsesidiga försäkringsbolag, Löf, eftersom praxis är att vården inte ens förväntas behandla patienten korrekt.

Det finns stora möjligheter att spara pengar om förlossningsvården förbättras. Fler trygga födslar, ett utbyggt förebyggande arbete och större samverkan mellan barnmorskor och läkare skulle inte bara kunna rädda liv, utan också hälsan för många som i dag inte blivit hörda. Vården skulle behöva en helhetssyn där hela graviditeten och all eftervård räknas in för varje patient, så det blir värt att lägga mer resurser på en förlossning utan skador. Då skulle behovet av avancerad eftervård minska, och fler skulle ha en chans till friska liv där det inte räknas som normalt att dagligen kissa på sig.

Det börjar röra på sig. Flera politiska kvinnoförbund, nu senast Moderaternas, har tagit sig an problemen i förlossningsvården. Men det behövs mer än fler barnmorskor till BB, för det handlar inte bara om pengar. Socialstyrelsen håller på att ta fram ett kunskapsstöd för förlossningsvården. Låt det bli början till förbättrad och likvärdig vård i hela landet.

Johanna Nylander, fristående skribent

Annons
Annons
Annons
Annons