Johanna Nylander: Reformera narkotikapolitiken och stoppa gängvåldet

Gäskrönika Artikeln publicerades
Johanna Nylander
Foto: Bjorn Mattisson bjornfotograf.se
Johanna Nylander

Det krävs ordentliga politiska lösningar för att bekämpa den gängkriminalitet med bombdåd och mord på öppen gata som präglat Malmö den senaste tiden.

Genom det polisen kallar för Operation Rimfrost, den särskilda nationella insatsen mot gängen i Malmö, kommer polisen framför allt att prioritera narkotikabrott och den öppna gatulangningen.

Det gängvåld som nu drabbar hela Malmö sägs ha en stor grund i narkotikaaffärer. Pengarna som bland annat cannabishandeln genererar finansierar den organiserade brottsligheten i stan, och i ekonomiskt utsatta områden har gängen vuxit sig så starka att det är svårt för unga att säga nej till äldre gängmedlemmar som lockar med pengar och status.

Om ett halvår när polisens särskilda satsning i Malmö har avslutats har förhoppningsvis bombdåden och skjutningarna blivit mer ovanliga, men det är osannolikt att gängen i grunden kommer påverkas nämnvärt.

Därför måste narkotikapolitiken utvärderas på riktigt. Den restriktiva narkotikapolitiken har sannolikt varit bidragande till att få unga testar narkotika och att bruket i befolkningen är låg. Men nolltoleransen och den restriktiva linjen är ett gigantiskt misslyckande om man ser till hur narkotikan har finansierat gängkriminaliteten runt om i landet. Samtidigt är det ett misslyckande som värst drabbar dem som utvecklat ett beroende för substanser. Sverige har den näst högsta narkotikadödligheten i hela EU, och antalet dödsfall ökar.

Trots detta är det få som vill lyfta en ordentlig översyn av narkotikapolitiken. Flera enskilda politiker har fått se sina partikarriärer försvinna när de lyft frågan om att dagens nolltolerans och hårda linje inte enbart haft positiva resultat. Att Vänsterpartiet och Jonas Sjöstedt nu vågar ta i frågan och föreslår att eget bruk skall avkriminaliseras är något som borde välkomnas, även om det skulle krävas mer än så för att långsiktigt få bukt med gängkriminaliteten som finansieras av den illegala handeln.

Sverige har testat hårda tag mot narkotika i flera decennier. Bombdåd och mord på öppen gata i Malmö är en konsekvens av hur stark den illegala marknaden har vuxit sig. Den höga narkotikadödligheten är en annan. Det är vid det här laget dumdristigt att tro att det med politiska åtgärder skulle gå att hämma efterfrågan på narkotika, och så länge det finns efterfrågan, kommer de kriminella gängen ha en marknad som finansierar deras existens.

Flera länder runt om i världen har de senaste åren sett över sin narkotikalagstiftning och lättat på reglerna. På några håll säljs droger nu i statligt kontrollerade butiker, på andra håll är bruk och mindre handel helt enkelt inte straffbart. Vilken lösning som är bäst får framtiden avgöra, men helt klart är att nuvarande narkotikapolitik är ett misslyckande.

Johanna Nylander

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Ystads Allehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.