unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Johanna Nylander: Reformera narkotikapolitiken och stoppa gängvåldet

Det krävs ordentliga politiska lösningar för att bekämpa den gängkriminalitet med bombdåd och mord på öppen gata som präglat Malmö den senaste tiden.
Johanna Nylander
Johanna Nylander
Foto: Bjorn Mattisson bjornfotograf.se
Detta är en personligt skriven text i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Genom det polisen kallar för Operation Rimfrost, den särskilda nationella insatsen mot gängen i Malmö, kommer polisen framför allt att prioritera narkotikabrott och den öppna gatulangningen.

Det gängvåld som nu drabbar hela Malmö sägs ha en stor grund i narkotikaaffärer. Pengarna som bland annat cannabishandeln genererar finansierar den organiserade brottsligheten i stan, och i ekonomiskt utsatta områden har gängen vuxit sig så starka att det är svårt för unga att säga nej till äldre gängmedlemmar som lockar med pengar och status.

Om ett halvår när polisens särskilda satsning i Malmö har avslutats har förhoppningsvis bombdåden och skjutningarna blivit mer ovanliga, men det är osannolikt att gängen i grunden kommer påverkas nämnvärt.

Därför måste narkotikapolitiken utvärderas på riktigt. Den restriktiva narkotikapolitiken har sannolikt varit bidragande till att få unga testar narkotika och att bruket i befolkningen är låg. Men nolltoleransen och den restriktiva linjen är ett gigantiskt misslyckande om man ser till hur narkotikan har finansierat gängkriminaliteten runt om i landet. Samtidigt är det ett misslyckande som värst drabbar dem som utvecklat ett beroende för substanser. Sverige har den näst högsta narkotikadödligheten i hela EU, och antalet dödsfall ökar.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på ystadsallehanda.se, appen MinYA och e-tidning mån-lör. Endast 79 kr första månaden! (ord pris 199 kr)

Trots detta är det få som vill lyfta en ordentlig översyn av narkotikapolitiken. Flera enskilda politiker har fått se sina partikarriärer försvinna när de lyft frågan om att dagens nolltolerans och hårda linje inte enbart haft positiva resultat. Att Vänsterpartiet och Jonas Sjöstedt nu vågar ta i frågan och föreslår att eget bruk skall avkriminaliseras är något som borde välkomnas, även om det skulle krävas mer än så för att långsiktigt få bukt med gängkriminaliteten som finansieras av den illegala handeln.

Sverige har testat hårda tag mot narkotika i flera decennier. Bombdåd och mord på öppen gata i Malmö är en konsekvens av hur stark den illegala marknaden har vuxit sig. Den höga narkotikadödligheten är en annan. Det är vid det här laget dumdristigt att tro att det med politiska åtgärder skulle gå att hämma efterfrågan på narkotika, och så länge det finns efterfrågan, kommer de kriminella gängen ha en marknad som finansierar deras existens.

Flera länder runt om i världen har de senaste åren sett över sin narkotikalagstiftning och lättat på reglerna. På några håll säljs droger nu i statligt kontrollerade butiker, på andra håll är bruk och mindre handel helt enkelt inte straffbart. Vilken lösning som är bäst får framtiden avgöra, men helt klart är att nuvarande narkotikapolitik är ett misslyckande.

Johanna Nylander

Läs mer

Nyheter

Malmö: Man rånad på mobil – av falska poliser

På onsdagskvällen ska en man i 30-årsåldern ha blivit rånad i närheten av Malmö stadshus.

Nils-Åke Lundahls kvartett med från vänster Lars Borg, Lars Palmgren, Ingemar Helin och Nils-Åke Lundahl.

Kultur

Dansbandsmusiker minns sista kvällen på Hotell Svea

”Sista låten var 'Over the rainbow''”

Kvinnan fick en lång rad hotfulla sms från mannen där han berättade om sina planer på att sprida sexfilmen på nätet.

Ystad

Dom: Ystadsbo slipper fängelse för hot att sprida sexfilm

Hovrätten ändrade Ystads tingsrätts dom.

Ystad

Cykeltjuv: Påverkad man ertappad på stulen cykel

Stoppades vid ankdammen.

Jägare sköt ihjäl kossor: ”Det var rätt sorts ögon. Det är jag hundra på”

Brott

Jägare sköt ihjäl kossor: ”Det var rätt sorts ögon. Det är jag hundra på”

Tidigare samma natt som korna sköts hade mannen avlossat skott mot flera vildsvin vid en sommarstugetomt.

Här åkte flest fortkörare fast

Karta

Här åkte flest fortkörare fast

Genomförde trafikkontroller på flera håll.