Annons

Johanna Nylander: Johanna Nylander: Skåne har svikit gravida

I coronans spår har Signe Janssons Ystadsmodell övergivits på BB.
Johanna Nylander
Gästkrönika • Publicerad 6 september 2020
Johanna Nylander
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Ystads Allehanda politiska etikett är liberal.
Redo att sätta avtryck.
Redo att sätta avtryck.Foto: Gustav Sjöholm/TT

Signe Jansson var barnmorska och pionjär inom förlossningsvården. Hon var verksam i Skåne först i Malmö och sedan i Ystad, och skapade i mitten av 70-talet den banbrytande Ystadsmodellen med förlossningsförberedande kurser, mer lyhörda förlossningar, och med grunden för dagens familje-BB. Med Ystadsmodellen skickades inte nyfödda barn i väg till barnsalar längre, utan pappan involverades i barnets skötsel och bodde kvar på BB i samma rum som mamma och barn.

Janssons kunskaper och arbete bidrog till tryggare förlossningar för tusentals kvinnor och den satte standarden för dagens moderna förlossningsvård. Tyvärr har det helt förkastats med pandemin som ursäkt och skånska kvinnor får i dag föda med rutiner som senast var vardag på 60-talet. Förberedande förlossningskurser har ställts in och friska partners har förbjudits närvara vid allt från ultraljud och mödravårdsbesök till igångsättningar och på BB. I Skåne har många pappor till och med tvingats missa sina barns födsel när de stängts ute från kejsarsnitt.

Annons

Pandemin innebär exceptionella omständigheter, och trycket på vården har stundtals varit oerhört hårt. Det totala besöksförbudet i vården var en akutåtgärd, men nu har det funnits i snart ett halvår, och det är dags att ersätta det med smittsäkra rutiner. Det går. I flera svenska regioner har man klarat av att ge säker vård utan att porta pappor från BB. I våra grannländer och i länder som drabbats hårdare av smittan som USA och Storbritannien får partners vara kvar på BB och närvara under vakna kejsarsnitt, ja till och med i Sydafrika finns det sjukhus som låter pappan stanna kvar och vårda sitt nyfödda barn.

Graviditeter kan inte pausas. WHO rekommenderar att kvinnor som ska föda får ha med sig en stödperson de själva väljer, och att det är en grundläggande del för att hålla en trygg förlossningsvård även under pandemin. Inte ens det klarar Skåne att uppfylla när kvinnor vars graviditeter slutar i kejsarsnitt får nöja sig med att hålla en främmande sköterska i handen för att sedan separeras från både partner och barn och ligga ensam på operationsuppvaket till dess att bedövningen släpper.

Skånes regionpolitiker agerade snabbt med restriktioner och åtgärder när pandemin var ett faktum. Många av dessa tidiga beslut var bra och välbehövliga. Men när det gäller gravidvården har man misslyckats, och det finns inget som pekar på att man ens försökt ta fram nya rutiner. Det går inte längre att skylla på pandemin. 45 år efter att Signe Jansson tog över Ystads BB stängs papporna åter igen ute från vården av sina nyfödda barn och kvinnor föder barn ensamma. Det är hög tid för regionens politiker att agera så att förlossningar åter kan bli så trygga som Jansson en gång lade grunden för.

Johanna Nylander

Annons
Annons
Annons
Annons