unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Johanna Nylander: Skrota barnbidraget

Avveckla barnbidraget och sänk skatten på arbete för alla i stället.
Foto: Bjorn Mattisson bjornfotograf.se
Detta är en personligt skriven text i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Då och då kritiseras föräldraförsäkringens generösa regler från politiskt håll och det finns många åsikter om hur den borde förändras. Inom partiet Liberalerna har frågan om att individualisera föräldraförsäkringen och ta bort möjligheten för föräldrar att flytta föräldradagar mellan varandra diskuterats länge. Några vill minska omfattningen av föräldraförsäkringen generellt, och i januariavtalet finns Socialdemokraternas förslag om en ny ”familjevecka” som i praktiken ger en utökad föräldraförsäkring för lite äldre barn.

Trots alla dessa politiska förslag kring föräldraförsäkringen är det få som ger sig på en annan stor statlig utgiftspost som gynnar barnfamiljer, nämligen barnbidraget. Det är synd, inte bara för att det är ett bidrag som ges till fullt friska arbetsföra föräldrar och som kostar 32 miljarder varje år, utan också för att det är pengar som skulle kunna gå till en ordentlig skattesänkning.

I dag får varje förälder 625 kronor i månaden per barn, och har de fler än ett tickar flerbarnstillägget till. En familj med tre barn får fyra och ett halvt tusen i månaden i bidrag. Det var kanske rimligt att ge familjer ett särskilt stöd för att täcka kostnader för barnen i en tid när familjeplanering var svårt och dyrt för att hjälpa utsatta familjer med många barn, men i dag kan det inte längre vara politikens ansvar. Barn kostar pengar, men det är en kostnad som familjer borde kunna förväntas bära själva.

Därför är det dags att på riktigt börja diskutera ett avskaffande av barnbidraget. Ett höjt grundavdrag skulle gynna alla, göra det mer lönsamt att arbeta, och ta bort den största ekonomiska smällen för familjer med små marginaler. Samtidigt skulle man kunna se över de andra socialförsäkringssystemen så att de i högre utsträckning tog hänsyn till de kostnader som barnfamiljer kan ha.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på ystadsallehanda.se, appen MinYA och e-tidning mån-lör. Endast 79 kr första månaden! (ord pris 199 kr)

Dagens generösa föräldraförsäkring är bra för att den ger alla familjer möjlighet att under en tidsbegränsad period klara ekonomin under de första åren av barnens liv, och tack vare sin flexibilitet kan den användas av de flesta familjer. Barnbidraget är däremot statiskt, det kompenserar inte någon tillfällig inkomstförlust, och betalas ut i oproportionerligt stora belopp till familjer med många barn. Det signalerar redan från livets början att barnen är statens ansvar och fördelar blint mer resurser till just barnfamiljer, oavsett hur god deras ekonomiska situation är.

En utfasning av barnbidraget med skrotat flerbarnstillägg och en skatteväxling från sänkt barnbidrag till höjt grundavdrag skulle både gynna samhällsekonomin och dem som har minst marginaler. Det vore ett steg mot en modernare familjepolitik. Det är inte statens uppgift att finansiera storfamiljer.

Johanna Nylander är liberal samhällsdebattör.

Läs mer

Inbrott: Vittne såg tjuv lämna villa

Simrishamn

Inbrott: Vittne såg tjuv lämna villa

Huset hade utsatts för inbrott – ägaren var på sjukhus.

Gräddbullar och delikatesser på torget för en dag

Försäljning

Gräddbullar och delikatesser på torget för en dag

I brist på marknader passar knallarna på att ”dammsuga” torgen.

Brott hotar företagsamheten

Ledare

Brott hotar företagsamheten

Utsattheten för brott är hög för många företagare. Det blir en stor kostnad för hela samhället.

Linda Andersson och Hanna Smith i Kiviks föräldraförening ledde mötet som hettade till såväl mellan politikerna som bland åhörarna.

Simrishamn

Möte om skolornas framtid engagerade

Ett 20-tal föräldrar och bybor från Kivik och Sankt Olof kom för att höra politikernas åsikter om byskolorna.

Het debatt när frågan om skjutningar kom upp

Kommunfullmäktige:

Het debatt när frågan om skjutningar kom upp

SD-fråga fick ledamöter att ställa sig i kö i talarstolen.

Susanne Jansson.

Kultur

På gränsen mellan spänning och skräck

Havet skrämmer och lockar, och Susanne Jansson balanserar skickligt på gränsen mellan det naturliga och övernaturliga, skriver recensenten Bella Stenberg.