1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Johanna Nylander: Skrota barnbidraget

Avveckla barnbidraget och sänk skatten på arbete för alla i stället.
Foto: Bjorn Mattisson bjornfotograf.se

Då och då kritiseras föräldraförsäkringens generösa regler från politiskt håll och det finns många åsikter om hur den borde förändras. Inom partiet Liberalerna har frågan om att individualisera föräldraförsäkringen och ta bort möjligheten för föräldrar att flytta föräldradagar mellan varandra diskuterats länge. Några vill minska omfattningen av föräldraförsäkringen generellt, och i januariavtalet finns Socialdemokraternas förslag om en ny ”familjevecka” som i praktiken ger en utökad föräldraförsäkring för lite äldre barn.

Trots alla dessa politiska förslag kring föräldraförsäkringen är det få som ger sig på en annan stor statlig utgiftspost som gynnar barnfamiljer, nämligen barnbidraget. Det är synd, inte bara för att det är ett bidrag som ges till fullt friska arbetsföra föräldrar och som kostar 32 miljarder varje år, utan också för att det är pengar som skulle kunna gå till en ordentlig skattesänkning.

I dag får varje förälder 625 kronor i månaden per barn, och har de fler än ett tickar flerbarnstillägget till. En familj med tre barn får fyra och ett halvt tusen i månaden i bidrag. Det var kanske rimligt att ge familjer ett särskilt stöd för att täcka kostnader för barnen i en tid när familjeplanering var svårt och dyrt för att hjälpa utsatta familjer med många barn, men i dag kan det inte längre vara politikens ansvar. Barn kostar pengar, men det är en kostnad som familjer borde kunna förväntas bära själva.

Detta är en personligt skriven text i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på ystadsallehanda.se, appen MinYA och e-tidning mån-lör. Endast 79 kr första månaden! (ord pris 199 kr)

Därför är det dags att på riktigt börja diskutera ett avskaffande av barnbidraget. Ett höjt grundavdrag skulle gynna alla, göra det mer lönsamt att arbeta, och ta bort den största ekonomiska smällen för familjer med små marginaler. Samtidigt skulle man kunna se över de andra socialförsäkringssystemen så att de i högre utsträckning tog hänsyn till de kostnader som barnfamiljer kan ha.

Dagens generösa föräldraförsäkring är bra för att den ger alla familjer möjlighet att under en tidsbegränsad period klara ekonomin under de första åren av barnens liv, och tack vare sin flexibilitet kan den användas av de flesta familjer. Barnbidraget är däremot statiskt, det kompenserar inte någon tillfällig inkomstförlust, och betalas ut i oproportionerligt stora belopp till familjer med många barn. Det signalerar redan från livets början att barnen är statens ansvar och fördelar blint mer resurser till just barnfamiljer, oavsett hur god deras ekonomiska situation är.

En utfasning av barnbidraget med skrotat flerbarnstillägg och en skatteväxling från sänkt barnbidrag till höjt grundavdrag skulle både gynna samhällsekonomin och dem som har minst marginaler. Det vore ett steg mot en modernare familjepolitik. Det är inte statens uppgift att finansiera storfamiljer.

Johanna Nylander är liberal samhällsdebattör.

Läs mer

Tomelilla

Beslut: Barn gick inte i skolan – föräldrar ska betala vite

Nämnd gjorde rätt i att ge vite för barn som inte går i skolan.

Skurup

Arbetskläder: Moderat säger nej till inköp av religiösa plagg

Politikern vill avbryta upphandling.

Tomelilla

Ångtåget rullar trots coronakrisen

Österlens ångtåg rullar med begränsning av antalet resenärer

Recension

Hotet finns på hemmaplan i skickligt stillsam thriller

Mattias Edvardssons nya bok får recensent Mats Palmquist att hålla koll på sina grannar.

Sommarporträtt

Arkitektur handlar om detaljer: ”Är en besvärlig jävel”

Byggde om Gamla Väster i Malmö - och skapade Fritiden i Ystad

Trelleborg

Brott: Fönsterrutor på buss sköts sönder av luftgevär under färd

Bussen var på väg från Malmö till Trelleborg när flera rutor plötsligt krackelerade.