Johanna Nylander: Johanna Nylander: Sluta med dum varningsmärkning

Trots tveksamt eller inget vetenskapligt stöd beslutas om obligatoriska varningstexter på vanliga livsmedelsprodukter.
Johanna Nylander
Gästkrönika • Publicerad 10 augusti 2020
Johanna Nylander
Detta är en personligt skriven text i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Knappast värre än kaffe.
Knappast värre än kaffe.Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Köper man en burk energidryck i svenska butiker är sannolikheten stor att den har texten ”Hög koffeinhalt. Rekommenderas ej för barn och gravida eller ammande kvinnor”. Det styrs av en EU-förordning om livsmedelsmärkning och är obligatorisk på drycker med en koffeinnivå som motsvarar ungefär en tredjedel av vad kaffe innehåller.

Energidrycker har varit omdebatterade i omgångar. När unga tonårspojkar började köpa energidryck istället för vanlig läsk började många butiker införa åldersgräns för att blidka oroliga föräldrar. Några drycker har haft ett väldigt högt koffeininnehåll, och det har innan märkningen kom till ibland varit svårt att veta hur mycket koffein det varit i dem.

För mycket koffein kan vara skadligt, men en burk av de vanligaste energidryckerna innehåller ungefär lika mycket koffein som en kopp kaffe eller två koppar te. Små barn och gravida kvinnor ska vara försiktiga med för mycket koffein. För gravida räknar livsmedelsverket med att två koppar kaffe om dagen är en riskfri nivå.

En grupp som inte behöver begränsa sitt koffeinintag mer än andra vuxna är ammande kvinnor. Både svenska livsmedelsverket och den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, EFSA, konstaterar att koffein inte är mer skadligt vare sig för de ammande kvinnorna eller barnen de ammar. Livsmedelsverket skriver i en egen forskningsgenomgång att det inte är befogat att ha begränsande råd om koffein till ammande kvinnor. Trots det har Europaparlamentet och rådet godkänt att ammande kvinnor ska avrådas att dricka energidrycker.

Det är inte första gången kostråd handlar mer om politik än om hälsa. Det var inte länge sen man i Sverige avrådde ammande kvinnor från att dricka alkohol, trots att alkohol heller inte går över i modersmjölken mer än på promillenivå. När det felaktiga rådet uppmärksammades försvarade barnmorskor det med att det är dumt att vara full och ansvara för ett nyfött barn. Och det stämmer ju, men har ingenting med amning att göra.

En annan obligatorisk märkning är att all modersmjölksersättning, nappflaskor och tillbehör måste märkas med en text som säger att amning är bättre för barnet. En onödig märkning i länder som Sverige där det finns rent dricksvatten att blanda ersättningspulver med, och en onödig påminnelse till alla de föräldrar som inte kan eller vill amma.

Det finns tillräckligt många saker att tänka på som nybliven förälder än att oroa sig för att politiker har klubbat igenom ovetenskapliga och onödiga märkningar. Märkningskravet på energidrycksburkarna och flaskmatningsprodukterna borde givetvis avskaffas genast.

Ammande kvinnor ska inte ges dåligt samvete om de ibland vill bota sömnbristen med en burk energidryck, och flaskmatande föräldrar behöver inte påminnas om att de inte ammar.

Johanna Nylander

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.