Johanna Nylander: Tonåringar behöver egna rum på nätet

Ledare Artikeln publicerades

Höjd åldersgräns på många sociala nätverk hindrar barnens utveckling.

Två tredjedelar av alla tvååringar använder internet ibland. Bland tolvåringarna använder nästan alla nätet varje dag. Sociala nätverk, spel, kommunikation och information på digitala plattformar är vardag för unga människor som växer upp i dag, och det behövs för att klara sig i samhället. Det visar undersökningen "Svenskarna och internet".

Många sociala nätverk och appar har en 13-årsgräns för att det är då barn anses vara tillräckligt stora för att själva skapa sin egen profil, en digital identitet, på nätet. När man är tonåring kan man ta lite mer ansvar än barn och ges därför mer friheter. Som att umgås med vänner på egen hand, åka buss, cykla ensam, ha egna fritidsaktiviteter och en egen nyckel hem.

Det är rimligt att äldre barn får ha ett eget liv på nätet och inte vara helt beroende av sina föräldrar. Att åldersgränsen är just 13 år på många sociala nätverk hänger ihop med en EU-lagstiftning om rättigheter och avtal barn själva kan sluta på nätet. Nu hotas den åldersgränsen för att EU har tagit fram ett förslag som höjer den till 16 år. Medlemsländerna kan sänka tillbaka gränsen till 13 år, men taket är 16, och det är en olycklig kompromiss i ett lagförslag som annars syftar till enhetliga regler på den digitala marknaden i hela EU.

Bakgrunden till den högre åldersgränsen är att man vill skydda barns situation på nätet, men det finns en överhängande risk att effekten blir den motsatta. Tonåringar blir beroende av sina föräldrars välvilja för att inte halka efter i digital kunskap och i värsta fall kommer överbeskyddande och kontrollerande föräldrar detaljstyra sina tonåringars liv.

I Sverige är en 15-åring straffmyndig och förväntas kunna ta beslut om sin egen sexualitet, men om lagen går igenom riskerar samma 15-åring som får köra moppe, att inte få ha sitt eget Facebookkonto eller lägga upp en bild på Instagram utan föräldrarnas tillåtelse. Trots att nätet innebär vägar för ett tryggare identitetsskapande och att det för många unga kan vara en tillflyktsort från vardag och familj. Det borde vara en självklarhet att tonåringar ska ha digital integritet och ett eget rum på nätet.

På torsdag kommer många barn få sin första mobiltelefon. De flesta har redan använt en surfplatta regelbundet. I takt med att barnen blir äldre kommer fler tjänster, fler nätverk och fler möjligheter att öppna sig. Det är en björntjänst mot barnen att inte ge dem lov att pröva sig fram i sin egen takt och lära känna de digitala miljöer som är vardag för så många.

Jullovet är ett perfekt tillfälle för barn och föräldrar att upptäcka sociala nätverk, spel och internet tillsammans, men när barnen kommer upp i tonåren måste de också få friheten att forma sitt egna digitala liv. Den möjligheten borde inte EU ta ifrån dem.

Fakta

Johanna Nylander

är liberal debattör och ansvarig för samhällsfrågor på Dataspelsbranschen.

Visa mer...