Annons
Ledare

Johanna Nylander: Johanna Nylander: Totalitära stater är farliga för hälsan

Förnekelse är gemensamt för totalitära stater.
Johanna Nylander
Publicerad 9 mars 2020
Johanna Nylander
Detta är en personligt skriven text i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Johanna Nylander.
Johanna Nylander.Foto: Bjorn Mattisson bjornfotograf.se

Covid-19, det senaste Corona-viruset har blivit en pandemi. Svenska myndigheter har fått kritik för dubbla budskap och långsamma reaktioner, men det är tydligt att totalitära stater som Kina och Iran starkt har bidragit till att viruset kunnat spridas över jordklotet. Kinesiska myndigheter straffade först de som larmat tidigt och det Iranska styret förnekade smittan länge trots att den borde varit uppenbar.

När Tjernobylkatastrofen inträffade var det tack vare att svenska kärnkraftverket Forsmark mätte höga strålningsnivåer som Sovjet började erkänna omfattningen och allvaret av vad som hade hänt och höll på att hända. Rädslan hos enskilda tjänstemän att göra fel, mörkandet hos ansvariga myndigheter och en statlig struktur som premierade okritisk lydnad i stället för egna initiativ och fria röster är något som tyvärr upprepats i hanteringen av Corona.

Annons

Bra krisinformation är tydlig med allvaret och ger hellre för mycket information än för lite. Man berättar om vad man vet, vad man inte känner till och hur man tror att utvecklingen kommer gå framåt. I kriser behöver man vara ödmjuk inför att saker kan förändras snabbt och att man måste agera på det som finns att tillgå för stunden.

Staten kan heller inte bete sig som en förälder som säger till sitt barn att man vet bäst utan att förklara varför. Idén om att man inte ska oroa människor i onödan är farlig, särskilt om man undanhåller information som man känner till och om man inte är helt säker på att få rätt. Det är till exempel skillnad på att gå ut med att säga att man inte vill stoppa flyg från smittdrabbade områden för att det är onödigt, och att berätta att man inte vill stoppa flyg för att det är ineffektivt. Att man tappar tillgång till passagerarlistor som kan vara livsviktiga för smittspårning, att människor annars tar alternativa resvägar och i värsta fall ovetandes sprider smitta till ännu fler på vägen.

Coronaviruset har spridit sig över världen på grund av att avstånd är lite mindre idag och att människor lever mer globalt, men det är tack vare globalisering och utbytet forskare, företag och institutioner har världen över som ger en högre sannolikhet att framöver hitta ett vaccin och begränsa smittan i längden.

Många osäkerhetsfaktorer finns fortfarande kring viruset. En stor mängd av den data som finns kring smittade, insjuknade och dödsfall kommer från länder som har egna starka politiska motiv för hur omvärlden ska uppfatta dem, och ingen vet hur många smittade som blivit testade. På platser med dåligt fungerande allmänsjukvård kan viruset spridas snabbt om människor inte har möjlighet att söka vård eller stanna hemma vid symptom. Tills dess att det finns mer information är det en god idé att vara försiktig, tvätta händerna ofta och minska risken att själv bli en smittspridare.

Johanna Nylander

Annons
Annons
Annons
Annons