unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
Ledare

Johanna Nylander: Totalitära stater är farliga för hälsan

Förnekelse är gemensamt för totalitära stater.
Johanna Nylander.
Johanna Nylander.
Foto: Bjorn Mattisson bjornfotograf.se
Detta är en personligt skriven text i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Covid-19, det senaste Corona-viruset har blivit en pandemi. Svenska myndigheter har fått kritik för dubbla budskap och långsamma reaktioner, men det är tydligt att totalitära stater som Kina och Iran starkt har bidragit till att viruset kunnat spridas över jordklotet. Kinesiska myndigheter straffade först de som larmat tidigt och det Iranska styret förnekade smittan länge trots att den borde varit uppenbar.

När Tjernobylkatastrofen inträffade var det tack vare att svenska kärnkraftverket Forsmark mätte höga strålningsnivåer som Sovjet började erkänna omfattningen och allvaret av vad som hade hänt och höll på att hända. Rädslan hos enskilda tjänstemän att göra fel, mörkandet hos ansvariga myndigheter och en statlig struktur som premierade okritisk lydnad i stället för egna initiativ och fria röster är något som tyvärr upprepats i hanteringen av Corona.

Bra krisinformation är tydlig med allvaret och ger hellre för mycket information än för lite. Man berättar om vad man vet, vad man inte känner till och hur man tror att utvecklingen kommer gå framåt. I kriser behöver man vara ödmjuk inför att saker kan förändras snabbt och att man måste agera på det som finns att tillgå för stunden.

Staten kan heller inte bete sig som en förälder som säger till sitt barn att man vet bäst utan att förklara varför. Idén om att man inte ska oroa människor i onödan är farlig, särskilt om man undanhåller information som man känner till och om man inte är helt säker på att få rätt. Det är till exempel skillnad på att gå ut med att säga att man inte vill stoppa flyg från smittdrabbade områden för att det är onödigt, och att berätta att man inte vill stoppa flyg för att det är ineffektivt. Att man tappar tillgång till passagerarlistor som kan vara livsviktiga för smittspårning, att människor annars tar alternativa resvägar och i värsta fall ovetandes sprider smitta till ännu fler på vägen.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på ystadsallehanda.se, appen MinYA och e-tidning mån-lör. Endast 79 kr första månaden! (ord pris 199 kr)

Coronaviruset har spridit sig över världen på grund av att avstånd är lite mindre idag och att människor lever mer globalt, men det är tack vare globalisering och utbytet forskare, företag och institutioner har världen över som ger en högre sannolikhet att framöver hitta ett vaccin och begränsa smittan i längden.

Många osäkerhetsfaktorer finns fortfarande kring viruset. En stor mängd av den data som finns kring smittade, insjuknade och dödsfall kommer från länder som har egna starka politiska motiv för hur omvärlden ska uppfatta dem, och ingen vet hur många smittade som blivit testade. På platser med dåligt fungerande allmänsjukvård kan viruset spridas snabbt om människor inte har möjlighet att söka vård eller stanna hemma vid symptom. Tills dess att det finns mer information är det en god idé att vara försiktig, tvätta händerna ofta och minska risken att själv bli en smittspridare.

Johanna Nylander

Läs mer

Brott hotar företagsamheten

Ledare

Brott hotar företagsamheten

Utsattheten för brott är hög för många företagare. Det blir en stor kostnad för hela samhället.

Svarte får en ny matbutik.

Ystad

Bygglov för nya affären i Svarte

”Vi hoppas kunna öppna under året”.

Salmonella Choleraresuis är en typ av salmonella som inte har funnits i Sverige på 40 år. Nu inleds en intensiv smittspårning.

Sjöbo

Ovanlig salmonella på gård: ”Kan vara ett allvarligt hot mot grisnäringen”

Intensiv smittspårning inleds efter upptäckten av ovanlig salmonella på gården i Sjöbotrakten.

Het debatt när frågan om skjutningar kom upp

Kommunfullmäktige:

Het debatt när frågan om skjutningar kom upp

SD-fråga fick ledamöter att ställa sig i kö i talarstolen.

Essä: Tiktok samlar miljoner svenska ungdomar – medan äldre inte fattar

Kultur

Essä: Tiktok samlar miljoner svenska ungdomar – medan äldre inte fattar

Vem som helst kan lägga upp sitt korta videoklipp och bli en viral succé.

Ett historiskt ras för IFK Ystad

Handbollsligan: OV-IFK

Ett historiskt ras för IFK Ystad

Förlorade med 44-20 mot OV Helsingborg!