GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Johanna Nylander: Valet blir bättre med sakfrågor

I tidigare val har jag alltid tyckt det var viktigare att rösta på rätt person än rätt parti.
Johanna Nylander
Publicerad 6 maj 2018 • Uppdaterad 6 maj 2018
Johanna Nylander
Detta är en personligt skriven text i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Johanna Nylander, krönikör
Johanna Nylander, krönikör
Foto: Johan Folin

Enskilda personer kan driva idéer och utkrävas ansvar och är ofta friare i sin politiska gärning än partipolitiska organisationer. De politiska partierna är tröga i sin utveckling, de behöver kompromissa om principer, och när ett parti tycker fel vill jag ge min röst till den politiker jag tror är bäst på att styra det åt rätt håll.

Jag är inte lika säker längre på att det fungerar att lyfta enskilda politiker. Den personfokusering som sker just nu i svensk politik är inte riktigt sund. Jag vill ha en valrörelse som handlar om politiska vägval, som kräver ansvar från dem som styrt och som ger utrymme för nya förslag. Inte en debatt som handlar om vem som tycker som vem, vem som sa vad eller vem som är dum mot vem.

Men det är inte enkelt, för duktiga politiker driver inte bara bra politik utan vet också hur man når ut med sitt budskap. I dagens snabba mångfacetterade medielandskap är det mer betydelsefullt än någonsin att kunna nå ut, annars förlorar man val. Men det finns en fara när synligheten blir viktigare än handlingar, eller när sak och person blandas ihop för att politiken kopplas ihop med personer istället för partier.

Det finns två saker jag önskar mig inför årets valrörelse. Det första är att valet ska handla om politik. Vilka förslag som skall genomföras nästa mandatperiod, vilka skatter som ska sänkas, hur det ska finansieras, och vilka långsiktiga visioner man har. Det andra är att sak och person ska få vara åtskilda, och att den politiska debatten, oavsett i vilka medier den förs, ska handla om politikers åsikter och handlingar snarare än vilka privatpersoner de är. Partierna måste våga ge utrymme till sina företrädare att vara människor med åsikter som inte alltid håller den exakta partilinjen, samtidigt som personangreppen måste bort från debatten.

För att det ska funka måste fler ta ansvar i debatten. I dag jublar de flesta partier när de får färgstarka kandidater som syns i media, men så fort det stormar vänder partiet ryggen till. Det är ett ansvarslöst beteende som vare sig väljare eller kandidater tjänar på, och som bara premierar dem som aldrig vågar sticka ut. Samtidigt kan inte politiska företrädare strunta i att ta ansvar för sina egna ord och måste stå till svars för sina gärningar, men det vore välkommet om det oftare handlar om vilka politiska beslut man har fattat, än hur man har hanterat privatsaker.

Jag vill kunna rösta på personer även i höstens val, men jag vill rösta på den som står för bäst politik och kan genomföra den, och då måste valrörelsen få handla mer om sakfrågor, och partier som ger sina kandidater ansvar och mandat för att genomföra dem.

Johanna Nylander

Läs mer